VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Egy hét múlva akár dönthetnek is a minimálbér decemberi emeléséről

2023.11.12.

Egy hét múlva akár dönthetnek is a minimálbér decemberi emeléséről

A kormány támogatja, hogy a legkisebb minimális keresetek emelésére már decemberben sor kerüljön – mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter.

A miniszter tájékoztatta a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) résztvevőit, hogy a kormány – tiszteletben tartva, hogy a minimálbérről a munkaadóknak és a munkavállalóknak kell megegyeznie – elviekben támogatja a VKF többségi álláspontját, miszerint a legkisebb minimális keresetek emelésére már decemberben kerüljön sor, továbbá annak mértéke a minimálbér esetében 15 százalékot, a garantált bérminimum esetében 10 százalékot érjen el. A kormány arra is nyitott, hogy 2024 elején, szem előtt tartva a kiszámíthatóságot és a stabilitást, kidolgozásra kerüljön egy új, több éves bérmegállapodás. A felek megállapodtak, hogy a tárgyalások egy hét múlva folytatódnak.

A tárcavezető rámutatott, hogy az infláció csökkenésével párhuzamosan egyre inkább a gazdaságot, a növekedést támogató intézkedések kerülhetnek előtérbe. Ezekre jó példa a kormány legutóbbi döntése, miszerint a kkv-k 2024-ben is rendkívül kedvező feltételek mellett, a futamidő végéig fix, 5 százalékos kamattal érhetik el a Széchenyi Kártya Program termékeit, de ezt segíti elő a bankok által alkalmazott önkéntes kamatplafon is, amely a Bankszövetséggel kötött megállapodásnak köszönhetőn a korábbiaknál lényegesen kedvezőbb – jelenleg 11,5 százalékos – kamatozású hitelekkel segíti a vállalkozásokat. (GFM)

vissza