VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Csütörtöktől érhető el az új, 11 százalék feletti kamatozású állampapír

2022.09.29.

Csütörtöktől érhető el az új, 11 százalék feletti kamatozású állampapír

Csütörtöktől érhető el az új állampapír, amely 11 százalék feletti kamatozással jól jövedelmező, biztonságos, kamatadómentes befektetést jelent a családoknak – jelentette be a pénzügyminiszter.

Varga Mihály Facebook-bejegyzése alatt közzétette az Államadósság Kezelő Központ (AKK) közleményét a lakossági állampapír-kínálat bővítéséről. A tájékoztatás szerint újra forgalomba hozott, 3 éves futamidejű Bónusz Magyar Állampapírt (BMÁP) induló kamata évi 11,32 százalék. Az időarányos kamatot 3 havonta fizetik ki, tehát az első alkalom még idén lesz, ami vonzó lehet a vásárlók számára.

A megújított Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) kamata még magasabb, fixen 11,75 százalék az első kamatperiódusban. A másodiktól változó kamatozásúvá válva az előző év átlagos fogyasztói árindexét meghaladó kamatprémiumot biztosít. A 2027-ben lejáró sorozatokra 2023 januárjában, a 2029-ben lejáró sorozatokra 2023 februárjának végén fizetnek először kamatot. A kamatprémium 0,75 százalék, illetve 1,50 százalék.

Az új állampapírokat a korábbiakhoz hasonlóan a forgalmazóknál, illetve online lehet megvásárolni. Januártól a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően értékesítési korlát lép érvénybe, egy forgalmazó egy állampapír-sorozatból legfeljebb 250 millió forint együttes névértékben adhat el egy befektetőnek. A BMÁP és a PMÁP ugyanakkor a futamidő alatt bármikor értékesíthető. Bevezetésükkel az ÁKK minél több ügyfél számára szeretné a kockázatmentes állampapír-vásárlás lehetőségét biztosítani.

vissza