VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Csökken a külföldi befolyású cégek aránya

2023.12.18.

Csökken a külföldi befolyású cégek aránya

A külföldi befolyású cégek aránya a milliárdos árbevételt meghaladó cégek között 26 százalék, a 100 millió feletti vállalkozásoknál pedig csupán 10 százalék – derül ki az Opten összeállításából.

Egyre több Magyarországon bejegyzett társas vállalkozás éri el az 1 milliárd forintos éves árbevételt, és a 2022. évi infláció tovább erősítette ezt a tendenciát. Jelenleg mintegy 14,5 ezer vállalkozás tartozik ebbe az elit klubba. Az elmúlt 10 évben a hazai társas vállalkozások száma a 100 millió forint feletti árbevételi szegmensben 94,4 százalékkal nőtt; az 1 milliárd forint feletti szegmensben kimagasló (167 százalékos) a növekedés. Bár a multinacionális vállalatok aránya az árbevétellel együtt nő, az elmúlt években minden szegmensben erős eltolódás figyelhető meg a tisztán hazai tulajdonú vállalkozások irányába.

Csökkenő külföldi befolyás

Az 1 milliárd forint éves árbevétel feletti szegmensben 10 évvel ezelőtt még 40 százalék felett volt a külföldi befolyással rendelkező vállalkozások aránya. Ez az arány folyamatosan csökkent az elmúlt évtizedben, és 2022-re ez az arány 26 százalékra esett vissza. Szintén megfigyelhető a csökkenés a 100 millió forintos éves árbevételt elérő cégek körében, ebben a szegmensben 10 év alatt 18 százalékról 10 százalékra változott a külföldi cégek aránya. Az arányok csökkenésén túl azonban fontos kiemelni, hogy abszolút értékben nem csökkent a külföldi érdekeltségű hazai cégek száma, a tisztán hazai érdekeltségű cégek száma viszont meredeken emelkedett a magasabb árbevételi szegmensekben is.

Német és osztrák tulajdonosok eltűnőben

Jelenleg az Ukrajnához kapcsolódó társas vállalkozások képviselik a legnagyobb részt, ami egy változás az előző időszakhoz képest. Korábban a legtöbb külföldi érdekeltségű hazai vállalat Németországból és Ausztriából származott, ám szerepük évről évre csökken a hazai cégbázisban. Ugyanakkor a Szlovákiához, Szerbiához és Ukrajnához kapcsolódó cégek száma emelkedik. A román tulajdonosok aránya szignifikánsan csökkent az elmúlt évek során, de ez inkább a romániai cégtemetők visszaszorulására utal, ami alapvetően pozitív fejlemény.

Iparági eloszlást vizsgálva számottevő különbségek mutatkoznak az egyes ágazatok között. Kiemelkedő a külföldi tulajdonosok jelentősége a kereskedelmi szektorban, ahol 11,6 ezer cég működik, és mind abszolút értékben, mind arányaiban (27,7 százalék) magas a külföldi tulajdonosok súlya. Ugyancsak fontos megemlíteni az ingatlanügyletek szektorát, ahol közel 6 ezer cég tevékenykedik, és a külföldi tulajdonosok aránya 14,2 százalék.

vissza