VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram: a forgóeszköz-hitelkeret gyakorlatilag kimerült

2023.07.05.

Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram: a forgóeszköz-hitelkeret gyakorlatilag kimerült

A Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram keretében június végéig 2174 hitelkérelem érkezett, 1231 milliárd forint értékben, amelyből 579 milliárd forint beruházási (lízinggel együtt), 652 milliárd forint pedig forgóeszköz-hitelkérelem volt.

Az 1000 milliárd forintos hitelprogram keretében a jóváhagyott hitelek 839 milliárd forintot, a szerződött hitelek 641 milliárd forintot érnek el, miközben 382 milliárd forint folyósítására került sor. A 600 milliárdos forgóeszköz-hitelkeret gyakorlatilag kimerült, 94 százalékos kihasználtságot mutat.

Az ügyletszámokat tekintve megállapítható, hogy a hitelkérelmek 99 százaléka refinanszírozó partnereken keresztül érkezik be (hitelösszeg alapján 93 százalék). A partnerek bevonása azt segíti, hogy a Hitelprogram a gazdaság különböző szegmenseiben felmerülő igényeknek megfelelően és a legszélesebb körben legyen elérhető. A szerződött ügyfelek 68 százaléka köthető a mikro- és kkv szektorhoz, miközben a szerződött hitelállomány 40,6 százaléka feldolgozóiparban, 31,7 százaléka kereskedelem és a gépjárműjavítás területén, 7,5 százaléka pedig a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás és halászat területén működő vállalkozáshoz köthető.

Az új hitelszerződéseket vizsgálva mára a Hitelprogram meghatározó szerepet tölt be az új vállalati hitelkihelyezésekben. A Hitelprogram keretében márciusban több mint 200 milliárd forint, áprilisban 240 milliárd forint, májusban 80 milliárd forint körüli értékben került sor szerződéskötésre.

Eközben a hazai bankrendszer összességében márciusban közel 280 milliárd forint, áprilisban közel 400 milliárd forint, májusban 283 milliárd forint összegben nyújtott új beruházási és forgóeszköz hiteleket, így a Magyarországon megkötött új hitelszerződések több mint felét tették ki a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram keretében megkötött hitelszerződések. Ebben a három hónapban a forintban denominált új hitelszerződésen belül ez az arány még ennél is magasabb volt, a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram hitelei a szerződött volumen kétharmadát is meghaladták.

A program 2023. februártól indult, eredetileg 700 milliárd forintos kerettel; a fix kamat forinthitel esetén jellemzően legfeljebb 6 százalékos, euróhitel esetében pedig legfeljebb 3,5 százalékos. Az érdeklődését látva a kormány további 300 milliárd forint biztosításával 1000 milliárd forintra emelte a rendelkezésre bocsátható források összegét, így forgóeszközhitelből összességében 600 milliárd forint, beruházási hitelből 400 milliárd forint kerülhet a hazai gazdaságba. (Gazdaságfejlesztési Minisztérium)

vissza