VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Bankszövetség: százmilliárdos kiesést okoz az MNB döntése a szektornak

2023.03.04.

Bankszövetség: százmilliárdos kiesést okoz az MNB döntése a szektornak

A Magyar Nemzeti Bank kedden bejelentette, hogy április 1-től a jegybank duplájára, 10 százalékra emeli a kötelező tartalékrátát. A Magyar Bankszövetség a jegybanki intézkedés kivezetését kéri.

Magyar Nemzeti Bank keddi bejelentése alapján a jegybank 10 százalékra emeli a kötelező tartalékrátát április 1-től, amelynek 25 százalékára nem fizet kamatot a bankoknak. A jegybanki kötelező tartalékráta emelése a kereslet visszafogását célozza, azonban ebben a piaci környezetben a tartalékrátára ki nem fizetett kamatok a bankszektornak és ezzel együtt a gazdaságnak is jelentős hátrányt jelentenek – reagált a döntésre Magyar Bankszövetség.

Mint írták: a mostani 25,7százalékos éves inflációs környezetben jelenleg az egynapos jegybanki betéti kamat 18 százalék. Ehhez képest már most is 13 százalékos kamat vonatkozik a kötelező tartalékrátára. A jegybank a kötelező tartalékráta állományának kétszeresére emelésével, illetve egy rész kamatmentességével április 1-től az egynapos betéti kamathoz képest fele akkora, súlyozottan 9,75 százalékos kamatot fizet a bankoknak a kötelező tartalékrátára.

Ez az intézkedés a bankszektor extraprofitadóból, lakossági jelzáloghitel és kkv kamatstopból és az agrármoratóriumból adódó veszteségeit éves szinten további több, mint 100 milliárd forinttal növeli, egyúttal csökkenti a bankszektor lakossági és vállalati hitelezési képességeit – szögezte le a Bankszövetség

A fentiekre tekintettel a Magyar Bankszövetség a bejelentett jegybanki intézkedés kivezetését kéri a bankszektor gazdaságfinanszírozási képességének fenntartása érdekében. (Magyar Bankszövetség)

vissza