VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Az ÉVOSZ 50 százalékos állami támogatást javasol

2023.05.03.

Az ÉVOSZ 50 százalékos állami támogatást javasol

Az energiamegtakarítást eredményező, használt lakás felújítására szánt lakossági források 50 százalékos állami támogatásból származó kiegészítését javasolja az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ).

Az ÉVOSZ elképzelése szerint a támogatásra pályázni lehetne, és annak összegét maximálnák.

Bár korábban Magyarországon jellemzően keveset költöttek meglévő ingatlanaik felújítására, ami a lakásvagyon műszaki állagának elöregedéséhez vezetett, most elsősorban energiamegtakarítási szempontból nőtt a hajlandóság erre. A jelen helyzetben viszont visszafogja ezt a hitelek és az építőanyag drágulása, ezt ellensúlyozhatná az állami támogatás.

Az ÉVOSZ szerint a támogatás mellett szól az is, hogy a lakásoknál a legtöbb energia a nyílászárókon, a falakon és a födémen keresztük szökik el. A külső nyílászárók, falak és a födém hőszigetelésében pedig mind a termékek, mind a munkavégzés területén jelentős a magyarországi gyártás, a magyar tulajdonú vállalkozások erős piaci jelenléte. Vagyis a támogatás mentőövet jelent az építőipar, elsősorban a kis-, közepes vállalkozások és a magyarországi építőanyag-gyártók részére is.

Közleményükben utalnak arra is, hogy az energiamegtakarítás csökkentheti a „Brüsszelnek fizetendő kvótaösszegeket”, a csökkenés pedig forrása lehet az állami támogatásnak.

(MTI)

vissza