VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Az egészségügyi rendelettervezet visszavonását javasolja a VOSZ

2022.12.21.

Az egészségügyi rendelettervezet visszavonását javasolja a VOSZ

Levélben fordult a VOSZ elnöke és az Egészségügyi Tagozat elnöke a kormányhoz. Azt javasolják, hogy vonják vissza „Az egyes egészségügyi tárgyú miniszteri rendeletek módosítás tervezetét” és haladéktalanul kezdjenek érdemi egyeztetést.

Eppel János, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége elnöke és dr. Fábián Lajos Károly társelnök, az Egészségügyi Tagozat elnöke a levélben leszögezik: mivel sem a megfelelő hatástanulmányok, sem a szükséges szakmai/gazdasági egyeztetések nem történtek meg – és ezek a december 24-ei rendelkezésre álló, a kormány által megszabott rövid idő alatt nem is bonyolíthatók le – azt kérik a kormánytól, hogy tervezetet jelen formájában vonják vissza.

A VOSZ szerint a jogszabályt nem kellően készítették elő, a 2023. január 1-jei hatálybalépés sok más szempont alapján sem tűnik reálisnak. A Szövetség azt kéri, hogy még idén kezdődjön szakmai egyeztetés az érdekelt felek bevonásával.

„Szilárd szakmai meggyőződésünk és társadalmi felelősségünk alapján, válságos helyzetben fordulunk Önökhöz, a magyar egészségügyi rendszer működőképessége és a szakmai párbeszéd fenntartása érdekében” – olvasható a társadalmi egyeztetés keretében írt levélben, amelyben a VOSZ tagságát is tájékoztatják álláspontjukról.

Leszögezik: „A néhány napos határidő nem tekinthető valós szakmai egyeztetésnek. Az orvosok diszkriminatív berendelésének és úgymond, „továbbképzésének” statáriális intézkedése – több, más hasonlóval együtt – előre nem látható, romboló hatással fenyeget.”

„Az előterjesztésben szereplő „hatásvizsgálat” alapvetően és kifejezetten hamis képet fest a várható következményekről. A jogszabály életbe lépése esetén súlyos költségvetési károkat, súlyos, hosszú távú ellátási gondokat és az egészségügyi rendszer megroppanását okozná” – fogalmaznak.

Részletesen, 19 pontban foglalják össze álláspontjukat és tesznek megoldási javaslatokat. „Sok évtizedes, 15 országban, mind az állami-, mind a magánszektorban, mind az egészségbiztosításban szerzett nemzetközi és hazai tapasztalatunkat, szakmai potenciálunkat, kialakult korszerű és gazdaságos rendszereinket, újra felajánljuk a helyzet rendezése és a megfelelő megoldások megtalálása érdekében” – zárják levelüket, amely IDE KATTINTVA olvasható.

VOSZ

 

vissza