VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Automatikussá válhat a gépjármű- és a földhivatali ügyintézés is

2023.04.24.

Automatikussá válhat a gépjármű- és a földhivatali ügyintézés is

Hamarosan benyújtható a támogatási kérelem „Az automatikus közigazgatási döntéshozatali rendszer kiterjesztése” című (RRF-9.2.1-23) felhívásra.

A felvívás célja Automatikus Közigazgatási Döntéshozatali Rendszer (AKD) kiterjesztése a gépjármű ügyintézés, az egyszerűsített honosítás, illetve a földhivatali hatósági tevékenységhez kapcsolódó ügyekre.

A kiemelt felhívásra a KOPINT-DATORG Informatikai és Vagyonkezelő Kft. által vezetett konzorcium adhat be támogatási kérelmet, amelynek tagjai a Belügyminisztérium, a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt., az IdomSoft Zrt. és a Digitális Kormányzati Fejlesztés és Projektmenedzsment Kft. A támogatási kérelem április 27-től május 26-ig nyújtható be.

A keretösszeg 2,18 milliárd forint; ebből 2,0 milliárd forintot a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) biztosít (ez az összeg az Európai Unió felé elszámolandó), az EU felé nem elszámolható költségek összege 0,18 milliárd forint.

Támogatható tevékenységek: automatikus közigazgatási döntéshozatali rendszer továbbfejlesztése, az ügyek automatizációjához szükséges implementációs fejlesztések, tananyagok továbbfejlesztése és oktatási segédanyagok kidolgozása, hardver, szoftver vásárlása, valamint „a projekt szakmai megvalósítását támogató tevékenységek”.

A közigazgatási és döntéshozatali folyamatok automatizálása elterjedtebbé tehető, az automatizálás növeli az átláthatóságot, gyorsaságot és a hozzájuk kapcsolódó állampolgári bizalmat is. A minél magasabb fokú automatizált döntéshozatal bevezetése javítja a folyamat transzparenciáját, ellenőrizhetőségét, és mivel emberi beavatkozás nélkül valósul meg a döntéshozatal, a korrupciós lehetőségek száma csökken – olvasható a hivatalos pályázati portálon megjelent felhívástervezetben.

A kiválasztott területek – földhivatali hatósági tevékenység, gépjármű ügyintézés, egyszerűsített honosítás – kiemelten veszélyeztetett területek a korrupció szempontjából. Ezen területek esetében szükséges az egyes ügytípusokat megvizsgálni és a vizsgálatok függvényében kiválasztani a konkrét ügyeket, amellyel az antikorrupciós tevékenységben a fejlesztés megvalósításával jelentős eredmény érhető el, mely a társadalmi megítélés szempontjából is előnyös. Az ügyek számossága azért is kiemelkedő, mert a fejlesztéssel érintett három terület jelentős számú ügyben teszi lehetővé az automatikus döntéshozatal lehetőségeinek kihasználását.

Forrás: KAVOSZ

vissza