VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Átalányadó: NAV-összefoglaló a 2023-tól érvényes új szabályokról

2023.03.06.

Átalányadó: NAV-összefoglaló a 2023-tól érvényes új szabályokról

2023 január 1-től az átalányadózó egyéni vállalkozónak saját maga után negyedévente, első ízben 2023. április 12-ig kell adó- és járulékbevallást benyújtania a NAV-hoz; a bevallást havi bontásban kell elkészíteni – emlékeztet az adóhivatal.

Ha az egyéni vállalkozó a tevékenységét megszünteti, szünetelteti vagy öregségi nyugdíj iránti igényt nyújt be, a bevallást 30 napon belül kell benyújtania (l. alább).

Hogyan kell a bevallást benyújtani?

A bevallás benyújtható

  • az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA) teljes adattartalommal vagy egyszerűsített formában vagy
  • az Általános Nyomtatványkitöltő Keretprogramban (ÁNYK) a 2358 jelű, „Bevallás a kiegészítő tevékenységet folytatónak nem minősülő egyéni vállalkozó szociális hozzájárulási adó és járulék kötelezettségéről, valamint a biztosított mezőgazdasági őstermelő járulék kötelezettségéről” elnevezésű adatlapon.

Ki adhat be egyszerűsített adó- és járulékbevallást?

Egyszerűsített bevallást az a nem kiegészítő tevékenységet végző átalányadózó egyéni vállalkozó nyújthat be, aki a bevallási időszakban (az adott negyedévben)

  • nem szüntette meg és nem szüneteltette a vállalkozói tevékenységét,
  • a munkavégzésének jellege nem változott, és
  • az adott időszakra még nem nyújtott be 2358-as bevallást.

Az ONYA kezdőlapján a negyedév utáni első naptól az „Egyéni vállalkozó? Töltse ki egyszerűen járulékbevallását itt!” szövegre kattintva érhető el a bevallási tervezet, amit a NAV a rendelkezésére álló adatok alapján készít el. Az adatok ellenőrzése, kiegészítése után pár kattintással véglegesíthető és benyújtható a járulékbevallás.

Hogyan kell befizetni az adót és a járulékot?

Az adó és a járulék összege a következő számlaszámokra utalható:

  • szocho: 10032000-06055912,
  • tb-járulék: 10032000-06055802,

vagy befizethető bankkártyával az Ügyfélportálon vagy az ONYA-ban.

Soron kívüli adó- és járulékbevallás

Ha az egyéni vállalkozó a tevékenységét megszünteti, szünetelteti vagy öregségi nyugdíj iránti igényt nyújt be, a szüneteltetés, megszüntetés vagy a kérelem benyújtása után 30 napon belül kell a teljes adattartalmú 2358 jelű bevallást benyújtani a NAV-hoz az ONYA-ban vagy az ÁNYK-ban.

A bevallási időszakra vonatkozó blokkban, a „Bevallás típusa” mezőben jelölni kell a soron kívüli bevallás okát.

Tevékenység megszüntetésekor az „E”, szüneteltetésekor az „S” jelölést kell alkalmazni. A bevallás gyakoriságaként ebben az esetben is a „negyedéves” lehetőséget kell jelölni. A bevallási időszak a tárgynegyedév első napjától (ha ezen a napon már egyéni vállalkozó) a szünetelés, megszűnés kezdő napja előtti napig tart.

Ha például egy, az év elejétől folyamatosan működő átalányadózó egyéni vállalkozó május 10-től megszünteti vagy szünetelteti tevékenységét, akkor a bevallási időszak 2023. április 1-től május 9-ig tart. Az AT-01, 02, 03 lapok közül csak az AT-01 és AT-02 kitöltött. Az AT-02 lapon a biztosításban töltött idő tartama 2023.05.01. – 2023.05.09.

Öregségi nyugdíj iránti igény benyújtásakor az „N” jelölést kell alkalmazni. A bevallás gyakoriságaként ebben az esetben is a „negyedéves” lehetőséget kell jelölni. A bevallási időszak az öregségi nyugdíj megállapításának adózó által kért kezdő időpontját megelőző napig terjedő, bevallással még le nem fedett időszak.

Például az öregségi nyugdíj megállapításának kért időpontja 2023. március 5., akkor a bevallással érintett időszak 2023. január 1-től március 4-ig tart. Az AT-01, 02, 03 lapokat ki kell tölteni, az AT-03 lapon a biztosításban töltött idő tartama 2023.03.01. – 2023.03.04.

NAV

 

vissza