VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Áru- és személyszállítás: mik után jár vissza a külföldön befizetett áfa

2023.08.24.

Áru- és személyszállítás: mik után jár vissza a külföldön befizetett áfa

Az előző évben kiállított számlák esetében a külföldön megfizetett áfát már csak szeptember 30-áig van lehetőségük visszaigényelni az érintett társaságoknak – hívja fel a figyelmet az RSM Hungary.

Milyen esetekben igényelhető vissza külföldi áfa?

A külföldön befizetett áfa visszaigénylésére akkor van lehetőség, ha a társaság

  • nem végez adóköteles gazdasági tevékenységet a visszaigénylés országában (bizonyos eseteket kivéve),
  • nem rendelkezik állandó székhellyel vagy telephellyel a visszaigénylés országában, és nem tart fenn fióktelepet sem, és
  • külföldön helyi áfát számítanak fel neki az ott vásárolt termék vagy szolgáltatás után.

Az áfa visszaigénylésének költségeire és feltételeire vonatkozóan minden esetben az adott ország által meghatározott szabályok az irányadók. Ennélfogva elengedhetetlen az egyes országokra jellemző lehetőségek alapos vizsgálata és azok megfelelő értelmezése – hangsúlyozza bejegyzésében Kelemen Anett, az RSM Hungary Adóüzletágának junior menedzsere.

Áfa-visszaigénylés árufuvarozás esetén

Az áfa-visszaigénylési jogosultság és a visszatérítés mértéke az alapvető feltételeken túl az elköltött kiadások jellegétől is függ, és ezen szabályokat az egyes EU-tagállamok határozzák meg.

A közúti fuvarozási ágazatban, mint például a fuvarozó cégeknél, általában a külföldön megfizetett áfát részben vagy teljes mértékben visszatéríthetik

  • a tankolási költségek,
  • az útdíjak,
  • a karbantartás
  • és a pótalkatrészek után;
  • emellett (országonként eltérően) egyéb, az utazással kapcsolatos kiadások (például étkezés, szállás) áfája is visszaigényelhető lehet.

Milyen lehetőségeik vannak a társaságoknak személyszállítás esetében?

A személyszállítás terén az adójogszabályok európai szinten jelenleg nem harmonizáltak. Ebből adódóan az egyes tagállamok eltérő megközelítéseket alkalmaznak a személyszállításból származó forgalom adózási eljárásainak tekintetében. Néhány ország kötelezi az utasszállítókat arra, hogy mindenhol jelentsék az utazásból származó forgalmat, ami sajnos megakadályozhatja a 2008/9/EK irányelv alkalmazását.

Bizonyos EU-tagállamok (Csehország, Dánia, Franciaország, Olaszország, Románia stb.) a bevételt nem terhelik meg adóval a tranzitországban. Ez lehetővé teszi a 2008/9/EK irányelv alkalmazását az európai utazások költségeire vonatkozó áfa tekintetében, amely lehetőséget nyújt a buszos személyszállítók számára az áfa-visszatérítésre.

A visszaigényelhető áfára vonatkozó szabályok továbbá függenek a fuvarozás típusától, azaz áru vagy személyszállítás, valamint a vállalkozás letelepedési helyétől, hogy az az EU-n belül vagy harmadik országban található-e.

Közeleg a határidő

Az áfa visszaigénylésre a tavaly kiállított számlák esetében szeptember 30-ig van lehetőség

A visszaigénylési időszak nem haladhatja meg az egy naptári évet, és nem lehet rövidebb három hónapnál. A visszaigénylési kérelmét általában négy hónapon belül elbírálják, de kiegészítő információ szükségessége esetén ez az időszak akár nyolc hónapot is elérheti.

vissza