VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Afrikában fejlesztett AI mentheti meg a mezőgazdaságot

2023.07.18.

Afrikában fejlesztett AI mentheti meg a mezőgazdaságot

Ez a mesterséges intelligencia először az afrikai gazdáknak segít megbirkózni az éghajlatváltozással. Mint ismert, az ősi kontinens eleve aszály sújtotta gazdaságaiban évről évre csökken a termelékenység, de a gépi tanulás kiút lehet a bajból.

Egy szenegáli tudóscsoport sietett a segítségükre: kifejlesztettek egy olyan mesterséges intelligencia eszközt, az Africa Agriculture Watch-ot (AAgWa), ami hatékonyan segít a gazdáknak leküzdeni a klímaváltozásból eredő, egyre jelentősebb akadályokat. Az innovációról a CBC Radio The Current című műsorának riportja számolt be. Mint elhangzott: az AAgWa műholdas adatok és képek segítségével érzékeli a talaj biofizikai paramétereit, és összeveti az eredményeket a történelmi termelési térképekkel, így képes megjósolni a lehetséges és szükséges termelési feltételeket.

Az AI-eszköz ezenkívül elemzi a hőség intenzitását és annak a terményekre gyakorolt hatását, valamint a várható csapadékmennyiség szintjét és a talaj termékenységét.

„Bármilyen, a termesztési körülményekben észlelt zavar átkerül a modelljeinkbe, és megmutatja, hogy ez milyen hatással lesz a termelésre – mutatott rá Racine Ly, az Akademiya 2063 pánafrikai kutatási nonprofit szervezet adatkezelési igazgatója. Tehát alapvetően egy olyan térképet kaphatunk, amiről megtudjuk, hogy a termelés adott, helyi feltételeinek tendenciái alapján melyek azok a növények, amelyeknek a termesztése a legvalószínűbb, hogy sikeres lesz.”

A gépi tanulási eszközt eddig nagy örömmel fogadták az afrikai gazdálkodók: az AAgWa már 47 afrikai országban működik, 94 százalékos pontossággal. „Ha képesek vagyunk naprakészen követni az eseményeket, akkor legalább a terményeink nagy részét meg tudjuk védeni” – magyarázta Deborah Osei-Mensah ghánai gazdálkodó.

„Az élelmiszertermelés növelésének két módja van. Az egyik persze a termesztésirányítás. De a termelés növelésének másik módja a veszteségek csökkentése, és az AAgWa inkább erre összpontosít – fűzte hozzá Racine Ly. Akadnak olyan országaink, ahol az előrejelzések eltérnek egymástól. Ilyenkor azt tesszük, hogy frissítjük a modellt, majd az adott esemény alapján az előrejelzéseket is.”

Az eszközt a helyi civil szervezetek szintén dicsérték

„A Racine által végzett munka fantasztikus, mert az afrikai kontinensen, különösen a szubszaharai Afrikában nagyon nehéz megjósolni a gazdák és a földjeik hozamát – méltatta a szenegáli tudósok találmányát az Afrikai Mezőgazdasági Technológiai Alapítvány ügyvezető igazgatója. Canisius Kanangire azt is kiemelte, hogy mennyire fontos helyi projektről van szó. – Amikor afrikaiak végzik [az ilyen tudományos munkát], két pozitív dolgot látunk. Először is, igazodnak az afrikai kontinens adottságaihoz, másodszor, ez a biztosíték arra, hogy ezek a technológiák valóban fenntarthatóak lesznek.

Gábor János

vissza