VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Áfacsökkentést sürgetnek a magyar kertészek

2022.09.06.

Áfacsökkentést sürgetnek a magyar kertészek

Idén 50 százalékkal drágultak a termeléshez szükséges feltételek a magyarországi kertészetekben, és várhatóan 15-20 százalékos munkabér-emelkedést is ki kell gazdálkodni – mondja Gubacsi Zoltán, a FruitVeB hajtatott zöldségtermesztéssel foglalkozó alelnöke.

„Noha már idén is komoly nehézséget okozott a hazai kertészetek egy részének a piaci energiaárak, és azon belül is elsősorban az áram árának jelentős emelkedése, egyelőre korántsem akkora a probléma, mint a piacvezető Hollandiában. Ez az év még nem veszteséges a hajtott kertészeteink többsége számára – a gombatermesztőket leszámítva –, de sok kisebb kertészet számára az igazi vízválasztó 2023 lesz” – állítja Gubacsi Zoltán.

„Magyarországon az járt jól, aki tavaly hosszabb távú szerződést kötött, és a 2020-as 17-20 forint/kWh-s árak után a 25 és 100 forint közé eső sávba eső árajánlatot elfogadta”. A nehézségek ellenére a kilowattóránkénti 100 forintos áramár mellett, főleg, ha termálvizes fűtésű a növényház – és Magyarországon ebből van több az árutermelő kertészetek között –, még tervezhető a jövő évi termelés is.

Jelentősebb termelés-visszaesést az alelnök egyelőre nem vár az ágazatban, viszont a szabadföldi zöldségtermesztésben és a kisebb hajtatókertészetekben területcsökkenéssel kell számolni.

A kertészek azt remélik, hogy sikerül olyan energiaár-szabályozást tető alá hozni az EU-ban a jövő héten az uniós energiaminiszterek találkozóján, ami érdemben visszafogja az árakat, és nem lehetetleníti el az ipar és a mezőgazdaság működését.

Gubacsi Zoltán szerint a hazai hajtatókertészetek egy részén segítene az is, ha a kormány újra megnyitná az energetikai korszerűsítési pályázatot a vidékfejlesztési programban, ahogy erre a FruitVeb javaslatot is tett. A lakosság számára pedig az jelentene könnyebbséget, ha más uniós tagállamokhoz hasonlóan mérsékelné a kabinet akár az energia, akár a zöldségek és gyümölcsök áfáját.

vissza