VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

A VOSZ szerint további 2 ezer milliárd forint kell a kkv-k megsegítésére

2022.10.26.

A VOSZ szerint további 2 ezer milliárd forint kell a kkv-k megsegítésére

Valós segítséget jelentenek a vállalkozásoknak a kormány múlt szombaton bejelentett gazdasági intézkedései – mondta Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára az ATV Egyenes beszéd című műsorában október 24-én.

Magyarországon a kkv szektorban közel 800 ezer vállalkozás dolgozik. A főtitkár szerint immár az ötödik sokk éri másfél év alatt a munkaadókat:

1. Az ellátási láncok akadoztak, gondok voltak az alapanyagellátással,

2. Tavaly év vége óta sokkolóan drágult az energia,

3. Még a nagyon magas inflációt megelőzve nagy ütemben kezdtek emelkedni a bérek,

4. Sokkoló a forint árfolyama,

5. A hitelek törlesztőrészletei rendkívüli módon emelkedtek.

VOSZ szerint ezért jó a Széchenyi Kártya Program meghosszabbítása, főleg azoknak, akik ebben a helyzetben is beruháznak, bővítik a cégüket.

Perlusz László úgy látja, nem szabad megállni azzal, hogy a rezsitámogatást meghirdették a feldolgozóipari cégeknek, ami 50-55 ezer vállalkozást érint, ezt kellene kiterjeszteni valamilyen módon további több százezer vállalkozásra.

Nehéz egzakt számot mondani arra, hogy a vágtató energiaárak miatt ma hány vállalkozás van akkora bajban, hogy akár a rolót is le kellene húzniuk. A VOSZ-nál azzal számolnak, ha minden tizedik vállalkozás beszűnteti vagy felfüggeszti a tevékenységét, a költségvetést 2 ezer milliárd forintos kár éri, mert 10 százalékkal szűkülne az adó- és járulékfizetői kör. Noha ma még feszes a munkaerő-piac, de egy határon túl már nem tudnának elhelyezkedni a vállalkozásukat feladni kényszerülők.

A főtitkár emlékeztetett rá, hogy a versenyszférából a munkaadóktól és a munkavállalóktól jövőre 22 ezer milliárdos bevételt tervez a kormány.

„Először nyilvánvalóan a gyárakat kell megsegíteni (ezt szolgálja a 150 milliárdos csomag), de rögtön el kell indítani egy második csomagot, amely a kkv-nak szektorsemleges segítséget jelent a kamatstophoz hasonlóan” – mondta Perlusz László.

A VOSZ erről is tárgyal a gazdaságfejlesztési minisztériummal és más szaktárcákkal – meghallgatják a javaslataikat, nem zárkóznak el az együttműködéstől. „Bár a költségvetésnek ez nagy teher, de nagyjából további 2 ezer milliárd forintot kell előteremteni a kkv-k megsegítésére” – hangsúlyozta a VOSZ főtitkára, aki megjegyezte: „remélem, hogy lesznek további lépések”.

VOSZ

vissza