VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

A VOSZ minden magyar kkv-t érintő frissített javaslatai a járványhelyzet kapcsán

2020.03.28.

A VOSZ valamennyi magyarországi mikro-, kis- és középvállalkozást érintő javaslatai a koronavírus járvány gazdasági hatásainak mérséklése érdekében (frissített)

A VOSZ vállalkozói közösségétől kapott, folyamatos információk egyre inkább megerősítik, hogy a válság gyakorlatilag a gazdaság egészét érinti, a legtöbb szektort és a legtöbb vállalkozást, így elsődleges a foglalkoztatási feltételek könnyebbé, olcsóbbá és rugalmasabbá tétele a teljes vállalkozói körben!  Sajnos, beigazolódni látszik az is, hogy a tegnap még elégségesnek tűnő segítség ma már kevésnek bizonyul.

 

Továbbra is elsődleges fontosságú a hazai foglalkoztatottak közel háromnegyedének munkát adó mikro-, kis- és középvállalkozások félmilliós táborának a megsegítése és túlélésének biztosítása, amellyel elkerülhető a magyar foglalkoztatási helyzet drámai romlása, a milliós nagyságúra növekvő munkanélküliség és az ezzel járó társadalmi és gazdasági összeomlás. A folyamatokat figyelve egyre inkább érvényes az ismert mondás: kétszer ad, aki gyorsan ad!

 

Korábbi javaslataink kiegészítéseként - fentiek alapján - kérjük a Kormányt, hogy

  • azonnali intézkedéssel, minden válsággal érintett magyar vállalkozásnak nyújtson segítséget dolgozói megtartásához: adjon jelentős (a munkabérköltség felét elérő) munkabértámogatást, az európai államok (pl. Németország, Franciaország, Spanyolország, Bulgária, Lengyelország, Csehország) által alkalmazott módszerekhez hasonló megoldással!

 

Továbbra is fontosnak tartjuk, hogy a Kormány

  • terjessze ki a foglalkoztatással összefüggő adó- és járulékkedvezményeket  a KKV-törvény szerinti minden mikro- kis- és középvállalkozásra, továbbá a KATA (kisadózó vállalkozások tételes adója) szerint adózó valamennyi vállalkozás átalányadó-fizetési kötelezettségét szintén június 30-ig engedjék el.
  • A beszállítói fizetési határidők - a KKV szektor védelmében - legyenek 30 napban maximálisan korlátozva, így a nagy cégek max. 30 napon belül kötelesek legyenek a pénzügyi teljesítésre! Az állami és önkormányzati megrendelések – közbeszerzések – területén a beszállítókat 10 nap alatt válasszák ki, továbbá a fővállalkozók kötelesek legyenek az alvállalkozói teljesítéseket maximum 10 napon belül kifizetni. Azonos termék és szolgáltatás nyújtása esetén – a vírushelyzettel kapcsolatos nehézségek és kockázatok csökkentése okán – a hazai beszállítókat részesítsék előnyben! Az elnyert beruházási, K+F+I pályázatok pénzügyi teljesítését, előlegeinek folyósítását hasonló mértékben gyorsítsák fel!
  • az MNB és más pénzügyi forrásokkal rendelkező szervezetek teremtsék meg a lehetőségét egy válság áthidaló kölcsönnek, amely segítheti a pénzügyileg nehéz helyzetbe került vállalkozásokat. A jegybank a minisztériumokkal és garanciaszervezetekkel közösen biztosítson olyan kereteket a kereskedelmi bankok számára, amelyek egyszerűsítik, ösztönzik (könnyebbé és olcsóbbá teszik) a munkahelymegtartást célzó hitelfelvételt. Mindezen pénzügyi eszközök kidolgozásában és forgalmazásában (vállalkozókhoz való gyors és hatékony eljuttatásában) a KAVOSZ – a Széchenyi Kártya Program jól működő infrastrukturájának felhasználásával maximálisan közre tud működni!

 

A vállalkozói tagságunk különböző ágazataiból érkező, különböző szektorokat érintő kéréseit, javaslatait már elküldtük, de továbbra is gyűjtjük és továbbítjuk a minisztérium felé.

vissza