VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

A VOSZ az egészségügyi rendelettervezet visszavonását kéri a kormánytól

2022.12.27.

A VOSZ az egészségügyi rendelettervezet visszavonását kéri a kormánytól

Megállapították, hogy a jogszabály-tervezet olyan szintű tévedéseket tartalmaz, amely félrevezeti a döntéshozókat, bevezetése esetén pedig tévútra viszi a magyar egészségügyet.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) szerint súlyos és hosszú távú ellátási gondokat, illetve az egészségügyi rendszer megroppanását eredményezheti, ha elfogadják azt a rendelettervezetet, amit nemrégiben tett közzé a kormány.

Ez alapján arra köteleznék a magánorvosokat, hogy havi 20 órát a közegészségügyben dolgozzanak, s ezzel a Magyar Orvosi Kamara sem ért egyet, ezért február 4-re egy rendkívüli országos küldöttgyűlést hívtak össze.

A VOSZ az állásfoglalásában azt is leírta, bár a kormány közzétette az egyes egészségügyi tárgyú miniszteri rendeletek módosítási tervezetét, amelynek kapcsán december 24-ig van mód javaslattételre, ám ez a rövid határidő nem tekinthető valós szakmai egyeztetésnek.

Számos problémát okozhat

„Az orvosok diszkriminatív berendelésének és úgymond, „továbbképzésének” statáriális intézkedése – több, más hasonlóval együtt – előre nem látható, romboló hatással fenyeget”

– emelték ki.

Ha pedig valóban sor kerül a változtatások bevezetésére, akkor pontosan az ellenkezője történhet, mint ami a jogalkotó célja lehet, s az előterjesztésben lévő „hatásvizsgálat” kifejezetten hamis képet vázol fel a várható következményekről.

Mindemellett megállapították, hogy a jogszabály-tervezet olyan szintű tévedéseket tartalmaz, amely félrevezeti a döntéshozókat, bevezetése esetén pedig tévútra viszi a magyar egészségügyet.

Továbbá költségvetési károkat és ellátási gondokat okozhat, illetve nem kis gazdasági és politikai kockázatot jelent, ezért a VOSZ azt kéri, hogy halasszák el a tervezet életbe léptetését, és legkésőbb január elején induljon szakmai egyeztetés a témában.

 

vissza