VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

A vállalati hitelezés felfuttatását ösztönözné a Magyar Bankszövetség

2024.01.31.

A vállalati hitelezés felfuttatását ösztönözné a Magyar Bankszövetség

A bankszektor alapfeladata a fenntartható gazdasági növekedéshez szükséges hitelkínálat biztosítása. Az aktív hitelezés a felelős bankszektor elsődleges feladata, melyben partnerként tekint a magyar kormányra – hangsúlyozta keddi közleményében a Magyar Bankszövetség.

Az együttműködést mutatja a folyamatos párbeszéd, a kiszámíthatóság, a betartott megállapodások. A bankszektor az elmúlt időszak eredményeiből végre a tőkéjének a reál értékét tudta/tudja növelni, mely a gazdaság újjáépítéséhez szükséges hitelbővülés elengedhetetlen feltétele – mutattak rá a közleményükben.

Felhívták a figyelmet arra, hogy az elmúlt napokban a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) kezdeményezésére áttekintették az aktuális gazdaságfejlesztési feladatokat és a makrogazdasági környezetet. A megbeszélések alapján arra jutottak, hogy még a gyorsan csökkenő kamatkörnyezetben is a hitelbővülés egyik lehetséges, átmeneti akadálya a hitelkamatok jelenlegi szintje. Az NGM javaslatát elfogadva, a Magyar Bankszövetség támogatólag hívja fel tagsága figyelmét arra az akcióra, ami a vállalati hitelek felfutását célozza.

Az akció során a 2024. február 1. és április 30. között szerződött és a beruházási hitelek esetén még ebben az évben folyósított, BUBOR-hoz kötött kamatozású, piaci, vállalati hitelek BUBOR feletti kamatfelárát 6 hónapon keresztül az egyes hitelezők elengedhetik. Ehhez a felhíváshoz a kereskedelmi bankok saját elhatározásukból, önkéntesen, a saját üzletpolitikai céljaik alapján csatlakozhatnak. A Bankszövetség bízik abban, hogy a vállalati hitelkamatszint mérséklődése lökést fog adni a beruházásra nyitott magyarországi vállalatoknak beruházásaik elkezdéséhez és végig viteléhez.

A Magyar Bankszövetség kitért arra is, hogy üdvözli a 2022-ben bevezetett vállalati kamatstop befejezését. Meggyőződésük, hogy a piaci viszonyokat torzító intézkedések kivezetése, a szektor jelentős mértékű terheinek csökkentése és a piaci verseny feltételeinek biztosítása kedvezőbb árakat és feltételeket fognak jelenteni az ügyfelek – köztük a gazdaság élénkítése szempontjából kiemelt szerepet játszó, a legfontosabb beruházásokat megvalósító és munkahelyeket teremtő vállalatok – számára. Ebben számítanak a kormány, a Nemzetgazdasági Minisztérium, a társ minisztériumok és a jegybank támogatására. (MTI)

vissza