VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

A rezsicsökkentés módosításának hírére felrobbant a napelemes piac

2022.07.21.

A rezsicsökkentés módosításának hírére felrobbant a napelemes piac

Az Európában tapasztalható energiabizonytalanság, valamint a még elérhető állami támogatások miatt eddig is fokozott érdeklődés övezte a háztartási és vállalati napelemes beruházásokat, azonban a múlt heti kormányzati bejelentés hatására valósággal berobbant a kereslet a napelemes rendszerek iránt. Az Assix Intersolar-nál például megtízszereződött az ajánlatkérések száma csupán egy nap alatt.

A naperőmű telepítési költségek és a napelem panelek beszerzési ára az elmúlt hónapokban csupán minimálisan, 1-2 százalékkal emelkedett, viszont a forint-euró árfolyam változás miatt a magyar vevők jelentős árnövekedést tapasztalhattak az elmúlt hetekben.

Egy teljes rendszer kiépítése átlag háztartási méretnél (10-15 ezer forintos villanyszámla esetén) 2-2,5 millió forint körüli tételt jelent annak, aki most kezdi meg a telepítést.

Az Assix Intersolar információi szerint a piacon a napelempanelek elérhetőek, van belőlük elegendő mennyiség, viszont az inverterekből nagyobb hiány tapasztalható. Vannak esetek, ahol a 6-8 kW-os rendszerekhez szükséges invertereknél akár két-három hónap is lehet a beszerzési idő.

„A mostani rezsicsökkentés módosítás hatására a napelemes rendszerek megtérülése az eddigi 8-10 év helyett 1,5-2 évre is lecsökkenhet” – mutat rá Lamos Zsolt, az Assix Intersolar ügyvezetője. „Ezért azt javasoljuk, hogy aki megteheti, fektessen be a saját energia termelésébe, ezáltal hosszú távon kiszámíthatóvá téve a rezsiköltségeit” – tette hozzá a szakértő.

vissza