VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

A NAK honlapján elérhetők a helyben szokásos értékesítési árak

2023.05.03.

A NAK honlapján elérhetők a helyben szokásos értékesítési árak

Már elérhetőek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara honlapján a helyben szokásos forgalmi értékek, amiket a föld adásvételi szerződések értékelésekor a helyi földbizottságoknak alapul kell venniük. A földforgalmi törvény május 1-jén életbe lépett változása szerint alapos indok nélkül csak meghatározott mértékben lehet eltérni ettől a vételár megállapításánál.

Aföldforgalmi törvény 2023. május 1-től hatályba lépett módosítását követően a földeknek az ügylet szerinti ellenértéke alapos indok nélkül nem haladhatja meg – erdőnek nem minősülő föld esetén – a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által a honlapján nyilvánosságra hozott, a szerződéskötés évét megelőző naptári évben kialakult helyben szokásos átlagos forgalmi értéket 10 százalékot meghaladó mértékben.

A most életbe lépett szabályozás értelmében a szerződéskötést megelőző naptári évben kialakult (azaz 2023-ban a 2022-es értékek) helyben szokásos átlagos forgalmi értéket kell alapul venni. Ez a módszertan az idáig alkalmazott, a földterület indexállással meghatározott, 20 éves termelési időszakra számított jövedelemtermelő képesség számítására alapozót váltja fel. A helyben szokásos átlagos forgalmi értékre vonatkozó adatok – az Agrárminisztérium által jóváhagyott módszertan szerint kalkulálva – már elérhetőek a NAK honlapján. A honlapon fellelhető keresőbe a települést és a művelési ágat szükséges megadni, ezt követően mind hektárra, mind aranykoronára lebontva megjelenik a helyben szokásos forgalmi érték.

A kamara által közzétett adatoktól maximum 10 százalékkal való eltérés minősül arányosnak, azonban a jogszabály szerint továbbra is el lehet térni az átlagos vételártól. Ám ilyen esetben a szerződésben kell igazolni annak okát (például a föld művelhetőség szempontjából kedvező alakját, fekvését, elhelyezkedését, megközelíthetőségét, kedvező domborzati és lejtésviszonyait, vízjárási rendezettségét, jó kultúrállapotát, öntözhetőségét).

A helyi földbizottságok a földforgalmi törvény 2014. évi hatályba lépése óta kötelesek az adásvételi szerződések értékelésekor vizsgálni a vételár vonatkozásában, hogy az ellenérték arányban áll-e a föld forgalmi értékével. A jogalkotó később bevezette ehhez az ún. hozamszámítás módszerét, ami a föld – indexálással meghatározott – 20 éves termelési időszakra számított jövedelemtermelő képességét vette alapul.

A most hatályba lépett jogszabály-módosítással – a gazdálkodói igényekre reflektálva és az eljárások egyszerűsítését is célozva – egy objektívebb érték válik ehhez alappá, a helyben szokásos forgalmi érték. Ezek az értékek nyilvánosak, a NAK honlapján bárki számára elérhetőek.

A helyben szokásos forgalmi érték számítása a NAK által véleményezett hatósági jóváhagyáshoz kötött ügyletek adataiból történik, biztosítva a reprezentativitást.

vissza