VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

A kormány növeli a kis biztosítók adókedvezményét

2024.03.06.

A kormány növeli a kis biztosítók adókedvezményét

A kormány 2,5-szeresére emeli a kis biztosítókat segítő adókedvezmény értékhatárát, így a legkisebb biztosítók nagyobb adókedvezményben részesülhetnek.

A kormány a pénzintézetek járványügyi különadójának visszatérítését egy évvel, 2026-ig meghosszabbítja, emellett az alkalmazását az idei évben nem teszi lehetővé.

Nyolcmilliárd forintról húszmilliárd forintra emelkedik a casco, illetve a vagyon- és balesetbiztosítási szolgáltatást nyújtó biztosítók által alkalmazható kedvezményes adómértékek értékhatára. Az új rendelkezés a legkisebb biztosítók számára kedvező, arányosabb közteherviselést tesz lehetővé.

A módosítás érinti a pénzintézeti különadó szabályozását is. A hitelintézetek által korábbiakban megfizetett járványügyi különadó miatt öt adóévben lehet csökkenteni a befizetendő bankadó összegét.

A most megjelent rendelet alapján az adóvisszatartás útján érvényesíthető csökkentést a 2024. adóévre nem lehet alkalmazni.  Annak érdekében, hogy az intézkedés ne jelentsen tehernövekedést, az adóvisszatérítést a kormány egy évvel meghosszabbítja, így a 2021-2025-ös adóévek helyett a 2021-2023-as és 2025-2026-os években lesz elérhető. (Pénzügyminisztérium)

vissza