VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

A kormány előtt az új állami építési beruházási kerettörvény

2022.10.13.

A kormány előtt az új állami építési beruházási kerettörvény

Elkészült az új állami építési beruházási kerettörvény, amelynek megalkotása érdekében 26 szervezettel egyeztettek, amelyektől 900 darab javaslatot kaptak, és azok nagy részét be is építették a szabályozásba – tájékoztatott Lázár János építési és beruházási miniszter.

Az új kerettörvényről szerdán dönt a kormány, és még októberben az Országgyűlés elé kerül – mondta el Lázár János az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) által szervezett október 11-i konferencián.

A törvény a miniszter reményei szerint a magyar építőipari multik megszületésének és sikerre vitelének is hatékony eszköze lesz, hogy a Mol-hoz és az OTP-hez hasonlóan az építőiparban is szülessenek olyan nagyvállalkozások, amelyek képesek regionálisan terjeszkedni. „Magyarország Kelet-Közép-Európa építőipari nagyhatalma lehet a következő évtizedben.”

Az ár mellett a beruházásoknál a társadalmi szempontokat is jelentős súllyal figyelembe fogják venni – árulta el Lázár János, aki szerint lehetnek viták arról, hogy a „patrióta kerettörvény” megfelel-e az EU jogi normáinak.

Az új szabályozással létrejön az Állami Beruházások Érdekegyeztető Tanácsa, amely nem kormányzati szervezet lesz, tagjai a szakmai testületekből, érdekképviseletekből verbuválódnak. Feladatai közé tartozik egyebek mellett az építési beruházási feladatok és a tervezői szolgáltatások rendszere, illetve a BIM-szabályozás, valamint a közbeszerzési feltételrendszer kialakítása.

(MTI)

vissza