VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

A kkv-szektor a Széchenyi Kártya Programban olcsó hitelhez jut

2022.06.21.

A kkv-szektor a Széchenyi Kártya Programban olcsó hitelhez jut

A kkv-szektor a háborús környezet ellenére is olcsó, elérhető hitelforráshoz jut a Széchenyi kártya program folytatásával – hangsúlyozta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter hétfőn a program legújabb termékeiről a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával tartott sajtótájékoztatón Budapesten.

Magyarországon a lakossági és a vállalati hitelpiac is kétszámjegyű növekedési dinamikát mutat, és megfelelően támogatja a gazdaságot – emelte ki Nagy Márton. Hozzátette: a hitelek nagy része államilag támogatott konstrukció, és példaként említette a vállalkozásoknak szóló Széchenyi Kártya Programot, amelyhez az állam kamattámogatást és hitelgaranciát ad, valamint a lakosságnak szóló családi otthonteremtési kedvezmény (csok) és a babaváró konstrukciókat.

Kormányzati támogatás nélkül az infláció és a kamatok emelkedése miatt hitelszűke lehetne, a kkv-k-nak pedig kétszemjegyű kamatozású hitellel kellene számolniuk, amelyet vélhetően nem vennének fel – hívta fel a figyelmet a gazdaságfejlesztési miniszter.

Kijelentette: a hitel nélküli növekedés káros, ezzel szemben a hitelalapú gazdasági növekedés előnyös, mivel minden 1 százalékos hitelállomány bővülés esetén 0,2-0,4 százalékpontos GDP-növekedést lehet elérni, ezért a kormány érdekelt a hitelpiacok segítésében.

Hangsúlyozta azt is, a háborús helyzet, az emiatt megnövekedett költségek ellenére a kormány kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a hitelpiac ne sérüljön, a kétszámjegyű hitelbővülés megmaradjon, és továbbra is legyen gazdasági növekedés.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke arról beszélt, hogy egy ország akkor működik jól, ha jól működő gazdaság áll a háttérben, ezért a kamara partnere a kormánynak.

Az MKIK elnöke felidézte, hogy a kamara rendszeresen együttműködési megállapodást kötött a kormánnyal, amelyben többek között szerepel a Széchenyi kártya program szakmai felülvizsgálata, az adott körülményekhez igazítása.

A Széchenyi Kártya Program bizonyítottan sikeres, válságálló, a kkv-k finanszírozási igényeire gyorsan reagál, hidat képez a kormány, a bankok és a vállalkozások között – fogalmazott Parragh László.

Krisán László, a Széchenyi Kártya Programot koordináló KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a program MAX hiteltermékei július 1-jétől igényelhetők, a kamatok 0,5-3,5 közöttiek, jóval elmaradnak a piacon jellemző 10 százalék feletti kamatoktól.

vissza