VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

A kkv-k háromnegyede nem tervez fizetésemelést

2024.02.01.

A kkv-k háromnegyede nem tervez fizetésemelést

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) negyedik negyedéves adatokon alapuló kutatása szerint a kkv-k számára a csökkenő vásárlóerő, az infláció, valamint a fizetési morál romlása okozza a legnagyobb problémát. Habár a felmérés arra jutott, hogy a vállalkozások pénzügyi helyzete még jó, a cégek háromnegyede mégsem tervez fizetésemelést.

A vállalkozások pénzügyi helyzete még jó

A kutatásból kiderült, hogy a vállalkozások pénzügyi helyzete a legjobban teljesítő alindexek közé tartozik a mért mutatók közül, ugyanakkor az is látszik, hogy az infláció, a magas energiaárak, a körbetartozások és a csökkenő vásárlóerő a hazai vállalkozások jelentős részét egyre érzékelhetőbb működési nehézségek elé állította.

A válaszadó cégek 93 százalékának továbbra sincs adótartozása, 81 százaléknak pedig nincs fizetési problémája, miközben 10 százalék azoknak a cégeknek az aránya, amelyek semmilyen tartalékkal nem rendelkeztek, ezek jellemzően a mikro-, vagy önfoglalkoztató kisvállalkozások. Az is megállapítható az eredmények alapján, hogy a csökkenő inflációval már egyre kevésbé építik be a vállalkozások az áraikba annak mértékét.

A vállalatok többsége nem tervez béremelést

A bérekkel kapcsolatban a sajtóbeszélgetésen Kozák Ákos, az Egyensúly Intézet szakértője elmondta, „a harmadik és a negyedik negyedévben is a cégvezetők háromnegyede jelezte, hogy nem tervez fizetésemelést az alkalmazottai körében; arányuk 13 százalékponttal emelkedett a 2. negyedévhez, illetve 25 százalékponttal az 1. negyedévhez képest”. Ezzel együtt a vállalkozások már egyre kevésbé terveznek elbocsátásokat. A válaszokból kiderült, a vállalkozások 2024-ben maximum 10 százalékos béremelést terveznek, de ami lényeges, hogy a kétharmaduk ennyit sem.

Az ESG még „gyerekcipőben” jár a hazai vállalkozásoknál

A mintába került 400 hazai cégvezető 60 százaléka tartja a vállalkozása működését valamilyen szinten fenntarthatónak, és mindössze 9 százalékuk nyilatkozta azt, hogy cége működését nem tartja annak. A felmérés arra is rámutatott, hogy a megkérdezett vállalkozások 88 százaléka még nem hallott az ESG-ről.

Perlusz László, a VOSZ főtitkára elmondta, a szövetségnél fontosnak tartják a tagvállalkozások ESG-re történő felkészítését, mert ma még inkább a multi- és nagyvállalkozások foglalkoznak ezzel a fontos kérdéssel. Perlusz azt is hangsúlyozta, hogy a kkv-knak is meg kell érteniük, hogy az ESG-szempontok értelmezésével és a vállalati működésbe történő alkalmazásával a kis- és középvállalkozások sokkal eredményesebben tudnak belépni a beszállítói piacokba.

vissza