VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

A gazdaság újraindítása - az első fokozat

2021.04.07.

A gazdaság újraindítása - az első fokozat

Április 7-től életbe lépett a Kormány 144/2021. (III. 27.) Korm. rendelet a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának első fokozata. Pintér Sándor belügyminiszter határozatában megállapította, hogy április 6-án, kedden beadták a 2,5 milliomodik koronavírus elleni védőoltást, amely a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldása első fokozatának feltétele volt.

A 144/2021-es kormányrendelet értelmében a következő intézkedések lépnek életbe:

A kijárási tilalom az este 10 óra és reggel 5 óra közötti időszakra módosul.

Vagyis az este 22 óra és hajnali 5 óra közötti időszakban továbbra is csak a munkába/munkából járásról szóló, érvényes munkáltatói igazolással lehet közlekedni. A munkába járás igazolására szolgáló dokumentum tartalmi elemei megtalálhatók a kormány honlapján közzétett, munkavégzésről szóló igazolásban.  A munkáltatói igazolás letölthető kormany.hu-ról. Az igazoláson rögzített cím a hazaérkezés szempontjából fontos, az mindegy, hogy az igazolással rendelkező személy honnan indul el az esti munkavégzésre, így nem csak a lakcímkártyán szereplő címet lehet csak feltüntetni az igazoláson.
A kijárási korlátozás megszegése szabálysértésnek minősül, a birság mértéke 5000-500 000 forintig terjedhet. A helyszíni bírság összege 5000 forinttól 150 000 forintig, a szabálysértés ismételt elkövetése esetén 200 000 forintig terjed.

Az üzletek reggel 5 óra és este 9.30 között lehetnek nyitva.

Az üzletek, köztük a március 8-a óta zárva tartó üzletek újfajta, négyzetméter alapú szabályok mentén ugyan, de nyitva lehetnek. Átlagosan 10 négyzetméterenként 1 vásárló lehet az üzletben az új szabályozás szerint.

  • a 10 négyzetméteres szabály alkalmazása során a 14. életévét be nem töltött kiskorút, a 65. életévét meghaladott személy segítőjét és a fogyatékossággal élő személy segítőjét nem kell figyelembe venni
  • az üzlet üzemeltetője, illetve vezetője köteles gondoskodni arról, hogy a bejutásra várakozók - a közös háztartásban élők kivételével - egymástól 1,5 méteres távolságot folyamatosan tartsanak, a vásárlók számára a kézfertőtlenítés lehetősége az üzlet vásárlóterében folyamatosan biztosított legyen, az üzlet vásárlóterében a felületek fertőtlenítése folyamatos legyen, és a bevásárláshoz használt eszközök (kocsi, kosár) fertőtlenítése folyamatosan megtörténjen
  • a  tíz négyzetméteres vagy ennél kisebb vásárlótérrel rendelkező üzlet vásárlóterében az  ott foglalkoztatottakon kívül egy időben egy vásárló tartózkodhat
  • a tíz négyzetmétert meghaladó vásárlótérrel rendelkező üzlet vásárlóterében az ott foglalkoztatottakon kívül egyidőben legfeljebb átlagosan tíz négyzetméterenként egy vásárló tartózkodhat
  • az  olyan üzlet, amely nem rendelkezik vásárlótérrel, abban az  esetben tarthat nyitva, ha az  üzlet üzemeltetője,illetve vezetője gondoskodik arról, hogy a sorban álló várakozók - a közös háztartásban élők kivételével - egymástól 1,5 méteres távolságot folyamatosan tartsanak
  • ha a vásárlótér négyzetméterben meghatározott területének egytizede nem egész szám, a kerekítés szabályát úgykell alkalmazni, hogy a kapott értéket 0,5-től felfelé, ez alatt lefelé kell kerekíteni
  • az üzlet üzemeltetője, illetve vezetője köteles az üzlet bejárata előtt - a nyitvatartási idő mellett - mindenki számárajól láthatóan kifüggeszteni, hogy egy időben összesen hány fővásárló tartózkodhat az üzlet vásárlóterében.

A szolgáltatásokkal kapcsolatos ideiglenes védelmi intézkedések megszűnnek, így kinyithatnak a fodrászok, kozmetikák és más szolgáltatók.

A vendéglátóhelyek ugyanakkor továbbra sem nyithatnak ki normál üzemben, csak az ott dolgozók tartózkodhatnak ezekben az egységekben. Csak az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása érdekében, az ehhez szükséges időtartamig mehetnek be az éttermekbe a vendégek.

A szállodák továbbra sem fogadhatnak vendégeket, kivéve az üzleti, gazdasági, oktatási tevékenység céljából érkezőket.

Azonban továbbra is maradnak érvényben védelmi intézkedések, azaz nem változnak többek között a kötelező maszkhasználat szabályai.

A pedagógusok oltását követően, az iskolák és óvodák április 19-én indulnak újra.

Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár úr a 2021.04.06-i ITM felsővezető megbeszélésén szóban megerősítette, hogy a fenti enyhítések nem befolyásolják az adó- és járulékkedvezményeket, valamint az ágazati bértámogatást, akinek ezek járnak - ha kinyitnak, illetve újra nyújtanak szolgáltatást - április hónapra továbbra is meg fogják kapni azokat.

vissza