VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

A cégek több mint felének nehézséget jelentett a pénzügyi kötelezettség teljesítése

2022.09.16.

A cégek több mint felének nehézséget jelentett a pénzügyi kötelezettség teljesítése

Júliusban a cégvezetők 44 százalékának egyáltalán nem volt nehéz teljesíteni vállalkozása pénzügyi kötelezettségét, míg 56 százaléka tapasztalt különböző nehézséget, a következő félévre vonatkozóan kevésbé bizakodók – derül ki a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) felméréséből.

Az MKIK GVI konjunktúravizsgálata részeként 2022 júliusában 350, legalább 20 főt foglalkoztató hazai vállalkozást kérdezett meg pénzügyi helyzetéről, ezen belül pénzügyi kötelezettségeik teljesíthetőségéről, pénzügyi nehézségeikről, tartalékaik szintjéről.

A felmérés szerint a legtöbb vállalkozásnak a 2022. júliust megelőző hónapokban a legnagyobb pénzügyi problémát az árfolyamveszteség, a megrendelt alapanyagok és nyersanyagok kifizetése és az energiahordozók kifizetése jelentette.

Az MKIK GVI kutatása kimutatta, hogy a pénzügyi tartalékok szintjét 2022. első félévére vonatkozóan kedvezőbbnek ítélték meg utólag a vállalatvezetők, mint amit a következő félévre valószínűsítenek. A különbség többnyire abból fakad, hogy a következő félévben nagyobb arányban számítanak a cégvezetők a pénzügyi tartalékok stagnálására.

Az elmúlt félévben a vállalatok 32 százalékánál nem változott a tartalékok szintje, a következő félévben a cégek 41 százaléka nem számít változásra. 2022 első félévében a vállalatok 5 százaléka tapasztalt jelentős növekedést pénzügyi tartalékaiban, ezzel szemben a következő félévben a cégvezetők szinte egyáltalán nem számítanak a tartalékok nagy arányú növekedésére.

(MTI)

vissza