VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Híreink

Harc a munkaerőért: sok vállalkozás már döntött a rendkívüli béremelésről

2022.08.17. Harc a munkaerőért: sok vállalkozás már döntött a rendkívüli béremelésről

A romló gazdasági kilátások ellenére továbbra sem ritka a versenyszférában az évközi bérrendezés. A rendkívüli béremelések vagy bér jellegű juttatások azokon a munkahelyeken és munkakörökben jellemzők, ahol a munkaerőhiány miatt nagy nyomás nehezedik a munkáltatóra. A szakszervezetek a legtöbb helyen már tavasszal kezdeményezték a rendkívüli bértárgyalásokat, miután egyre baljósabbak az inflációs várakozások.

tovább

Továbbra is tilos az őshonos fák tarvágása

2022.08.17. Továbbra is tilos az őshonos fák tarvágása

Az energiaválság miatt hozott, fakitermelést könnyítő szabályok jövő március végéig érvényesek, természetvédelmi területen pedig továbbra is tilos az őshonos fák tarvágása – erősítette meg miniszteri utasításban a kormány eddigi álláspontját Nagy István tárcavezető. Az állami erdőkre vonatkozóan megjelent miniszteri utasítás egyértelműen cáfolja a sajtóban megjelent hamis feltételezéseket.

tovább

A cégek többsége idén még nem tud devizában adót fizetni

2022.08.17. A cégek többsége idén még nem tud devizában adót fizetni

Euróban és dollárban is fizethetik a társasági adót a cégek, azonban ezzel a lehetőséggel a többségük idén még nem tud élni.

tovább

Mindegyik magyarországi nagybank drágította a hiteleit

2022.08.17. Mindegyik magyarországi nagybank drágította a hiteleit

Két hét alatt valamennyi nagybank drágított a hitelein azt követően, hogy az MNB 10 százalék fölé vitte az alapkamatát. Most főleg a személyi kölcsönök voltak soron, amelyekből már az olcsóbbakért is többet kell fizetni a jegybanki kamatnál. A lakáshiteleknél pedig általánossá vált a 8 százalék feletti THM.

tovább

2021, a kata éve

2022.08.17. 2021, a kata éve

A járvány ellenére 2020-ban és 2021-ben is nőtt hazánkban a vállalkozások száma, több egyéni és kevesebb társas vállalkozás működött, mint a Covid19-járványt megelőző években. A növekedés elsősorban az újonnan alakult, egyszerűsített adózást választó (katás) kisvállalkozások gyarapodásának köszönhető – olvasható a statisztikai hivatal kiadványában.

tovább

A nyár és az adóváltozások lenyomták a vállalkozási kedvet

2022.08.17. A nyár és az adóváltozások lenyomták a vállalkozási kedvet

Sok szempontból igen rendhagyóak lettek a 2022 júliusi céginformációs mutatók. A nyári hónapokra általában is jellemző egyfajta szezonalitási hatás, de érdekes módon a cégalapítások júliusban még magas szinten szoktak állni, augusztusra viszont már jellemzően minden évben mélypontra kerülnek. Idén azonban a cégalapítások bezuhanása hamarabb érkezett meg, ami inkább köszönhető a gazdasági várakozásoknak, mint a nyár hatásának.

tovább

Vízmegtartó gazdálkodás: öt pillér „támasztja” az új programot

2022.08.16. Vízmegtartó gazdálkodás: öt pillér „támasztja” az új programot

A 2023-tól induló új agrártámogatási időszakra újabb és hatékonyabb eszközöket tervezett meg az Agrárminisztérium a mezőgazdasági termelők vízmegtartó gazdálkodási gyakorlatok alkalmazásának ösztönzésére, de ugyanilyen fontos a saját termelői önérdek felismerése és nyitottság a megfelelő agrotechnikai eszközök alkalmazására.

tovább

Havi 150 ezer forint bérköltség-támogatást is igényelhetnek a cégek

2022.08.16. Havi 150 ezer forint bérköltség-támogatást is igényelhetnek a cégek

Elindult a „Vállalkozások regionális munkaerő támogatása” program, amelyben az újonnan felvett, vidéken regisztrált álláskeresők után kaphatnak legfeljebb havi 150 ezer forint vissza nem térítendő támogatást a munkaadók. A 2022. augusztus 15-ével megnyíló lehetőséggel élőktől akár a bruttó bér és a szociális hozzájárulási adó háromnegyedét is átvállalhatja az állam.

tovább

Kemény menet lehet a minimálbér-tárgyalás

2022.08.16. Kemény menet lehet a minimálbér-tárgyalás

MINIMÁLBÉR. A munkaadók, a szociális partnerek és a kormány képviselői már egyeztetnek, milyen elvek szerint szülessen megállapodás a jövő évi minimálbérről. Az ősszel induló tárgyalásokat megelőzően csak találgatni lehet, milyen igényeket fogalmaznak meg a munkavállalói érdekképviseletek, de az valószínűsíthető, hogy azok a várható éves infláció mértékét közelítik majd.

tovább

Újra mentes az ország a madárinfluenzától, már nem kötelező zártan tartani a baromfikat

2022.08.15. Újra mentes az ország a madárinfluenzától, már nem kötelező zártan tartani a baromfikat

Az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) vonatkozó előírásai szerint Magyarország visszanyerte madárinfluenzától való mentességét. Tekintettel a járványügyi helyzet kedvező alakulására az országos főállatorvos visszavonta a baromfik zárt tartására vonatkozó rendelkezését, azonban a megelőzést segítő előírások betartása, a fedett helyen történő etetés és itatás a jövőben is országszerte kötelező.

tovább