VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

62 milliárd forint uniós forrás, ipari méretű akkumulátorok telepítésére

2023.03.13.

62 milliárd forint uniós forrás, ipari méretű akkumulátorok telepítésére

Az Energiaügyi Minisztérium iparági konzultáción mutatta be a korszerű hálózati energiatárolók létesítését ösztönző pályázatot. A programban a tervek szerint vissza nem térítendő beruházási támogatás és bevételkompenzáció nyerhető el ipari méretű akkumulátorok telepítéséhez és legalább 10 éves üzemeltetéséhez.

A pályázati kiírást az ágazati szereplők, vállalkozások észrevételeinek figyelembe vételével véglegesítik. A gazdasági társaságoknak szóló felhívás 62 milliárdos keretösszeggel és tavasz végi benyújtási határidővel a közeljövőben megjelenhet. A beruházások fizikai befejezésének határideje a projekt megkezdésétől számított két év, de legkésőbb 2025 nyara. A nyertes vállalkozás az energiatárolót köteles legalább részben a kiegyenlítési energia piacon használni, tíz évig üzemben tartani, a műszaki és gazdasági tapasztalatokról évente beszámolni.

Az Energiaügyi Minisztérium közel azonos keretösszeggel tervezi támogatni a villamosenergia-rendszerüzemeltetőt és a hálózati elosztókat is a tárolókapacitások kiépítésében. A helyreállítási alap forrásaiból így összesen 120 milliárd forint hasznosulhat az alacsony szén-dioxid-kibocsátású energiagazdaság megvalósítását, a zöld és digitális átállást, Magyarország energiaszuverenitásának megteremtését egyaránt előmozdító beruházásokban.

(Energiaügyi Minisztérium)

vissza