VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

60 milliárd a tét: fontos határidők jönnek a legnépszerűbb állampapírnál

2023.03.22.

60 milliárd a tét: fontos határidők jönnek a legnépszerűbb állampapírnál

Három Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) is kamatot fizet a következő napokban: több mint 60 milliárd forint kerülhet a számlákra. Ez a pénz nem kamatozik tovább, ha nem fekteti be az ügyfél, érdemes rendelkezni róla.

Jó hírt kapnak a héten az inflációkövető állampapírok tulajdonosai. Két sorozatnak is esedékes a kamatfordulója, ami azt jelenti, hogy az eddigi 11,75, illetve 6,6 százalék helyett 16 százalékos kamattal megy tovább a befektetésük.

Amire viszont érdemes figyelniük, hogy a Magyar Állampapír Plusszal (MÁP+) ellentétben a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) kamatait nem fekteti be automatikusan a kincstár vagy a befektetési szolgáltató, arról a befektetőnek kell rendelkeznie. Ha nem tesz így, ott marad a készpénz a számláján, és nem kamatozik tovább.

Hatalmas összegről van szó. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) honlapja szerint február végén már meghaladta az 5 ezer milliárd forintot a PMÁP-ban lévő állomány. Még a hónap végéig több mint 1070 milliárd forintnyi állampapírnak lesz kamatfordulója, a 2029/J sorozat most kedden, a 2027/I pénteken, a 2025/K pedig jövő csütörtökön fizet kamatot, amelynek várható mértéke a fennálló állomány alapján meghaladhatja akár a 60 milliárd forintot is.

Március utolsó napján fizet kamatot emellett a 2025/N jelzésű Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) is, amelyben 643,7 milliárd forintnyi megtakarítás van. Ez az állampapír ráadásul nem is évente, hanem három havonta fizet kamatot. Az időarányos kamat ennél a kötvénynél is 10 milliárd forintos nagyságrendű lehet.

Ezek most a lehetőségek

Akinek ilyen állampapírjai vannak, a kamatfizetés után szabadon rendelkezhet a kamattal. Ha szüksége van a pénzre, ki is veheti és elköltheti, de újra be is fektetheti. Vásárolhat belőle más állampapírokat vagy egyéb értékpapírt, banki betétben is lekötheti. Azt az eredeti értékpapírt, amelyből a kamat származott, nem lehet már megvásárolni. Ha a befektető PMÁP-ot szeretne, abból most kétféle érhető el, a 2027-es lejáratú 15,25 százalékos, a 2030-as 16 százalékos kamatot fizet az aktuális kamatperiódusban. Ha BMÁP-ot, abból a 2025/O jelzésű sorozat vásárolható meg, annak 15,17 százalékos az induló kamata.

Akinek a Magyar Államkincstárnál van számlája, az a Webkincstárban vagy a Mobilkincstárban már a kamatfizetés előtt rendelkezhet az összegről. Háromféle lehetőséget ajánl fel a kincstár: diszkontkincstárjegybe, Egyéves Magyar Állampapírba vagy Magyar Állampapír Pluszba lehet beforgatni előzetes rendelkezés alapján a kamatot. Aki másféle állampapírt szeretne vásárolni, annak meg kell várnia a kamatfizetést, és utána veheti meg a kiszemelt értékpapírokat.

Azoknak is lehet pénz a számlájukon, akik másféle lakossági állampapírral rendelkeznek. Februárban ötféle PMÁP fizetett kamatot, aki ezt a pénzt nem vette ki, vagy nem fektette be, annak ott lesz a kamat a számláján.

vissza