VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

50 milliárd forint érhető el vállalatok és egyetemek közös innovációs fejlesztéseire

2024.05.29.

50 milliárd forint érhető el vállalatok és egyetemek közös innovációs fejlesztéseire

Idén magasabb keretösszeggel indítja el az Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal a Neumann János Program három kiemelt területére összpontosító innovációs programját. A tavalyi 30 milliárd forint helyett idén 50 milliárd forint érhető el a kedden meghirdetett pályázaton.

A magyar gazdaság versenyképességének kulcsát a sikeres, innovatív vállalkozások jelenti – mondta előadásában Bódis László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium helyettes államtitkára, a Nemzeti Innovációs Ügynökség (NIÜ) vezérigazgatója a Magyar Innovációs Szövetség pécsi innovációs pop-up konferenciáján.

A Neumann János Programban azt a célt tűzte ki a kormány, hogy 2030-ra Magyarország legyen Európa TOP 10 innovátor országa között. Ezt úgy lehet elérni, ha az innovációs befektetések középpontjába az együttműködéseket, a gazdasági és társadalmi hatás elérését, valamint mindezek merését helyezik. Az idén 340 milliárd forintból meghirdetett innovációs, felsőoktatási és szakképzési programok ezt a célt szolgálják. Előadásában Bódis László bemutatta, hogy a vállalatok számára egészen egy startupban létrejött jó ötlettől a nagyvállalatokig minden cégtípus számára biztosít az NKFIH innovációs lehetőségeket.

Az innovációk piacra lépéséhez nem csak pénzügyi finanaszírozásra van szükség, hanem tudásra, kapcsolatokra és információkra is, ezért az a cél, hogy ezekkel is felvértezzék a magyar innovátor vállalkozásokat.

A kedden meghirdetett, 50 milliárd forintos programból 42,5 milliárd forint együttműködésekre (vállalatok és egyetemek, illetve vállalatok és kutatóintézetek között) szolgál, mivel a Neumann János Program fókuszában ezek ösztönzése áll. Ugyanakkor a cégeknek lehetőségük van önállóan vagy vállalat-vállalat konzorciumban is indulni.

Pályázni már érettebb kkv-k tudnak, ahol a kiíró NKFIH elvárása, hogy a 300-800 millió forintig terjedő állami befektetésért cserébe olyan új szabadalmaztatott terméket vagy szolgáltatást fejlesszenek, amely a piacra lépést követő 2-3 évben már árbevételt termel a vállalkozás számára. Ez biztosítja az innovációs befektetések gazdasági megtérülését. A tavalyi évhez hasonlóan idén is a digitális átállást, az egészséges életet és a zöld átállást célzó projektek kaphatnak állami innovációs befektetést. (NIÜ)

vissza