VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

35 ezer forintba kerül a munkaadónak a hétköznapra eső ünnepnap

2023.03.26.

35 ezer forintba kerül a munkaadónak a hétköznapra eső ünnepnap

Harmincötezer forint* bérköltsége keletkezik a munkaadónak minden munkavállaló után a hétköznapra eső hivatalos ünnepeken – számította ki a Man at Work.

„A fizetett ünnepre kifizetendő bér 0,5 százalékkal növeli a munkáltató teljes bérköltségét” – mondta Ottó Csaba, a 25 éve alapított Man at Work ügyvezető igazgatója.

2023-ban 251 munkanap van, ennyi a ledolgozandó napok száma. Munkavállalói oldalról nézve ez csökken az éves rendes szabadságos napok számával, illetve a fizetett ünnepnapokkal, ami nem más, mint a hétköznapra eső hivatalos ünnep. Munkáltatói oldalról nézve, az adott napon a munkavállaló nem végez munkát, viszont a távolléti díjat aznapra a munkáltatónak meg kell fizetnie, valamint ennek az összegnek a munkáltatóra eső járulékait is.

Általános munkarend szerint (5 nap munka, 2 pihenő nap – hétvége), ha az ünnepnap hétköznapra esik, a munkavállalót távolléti díj illeti meg erre a napra, és mentesül a munkavégzési kötelezettség alól. Ha a kollégát havibéres (jellemzően egy műszakos) szerződéssel foglalkoztatják, a teljes havi bére számfejtésre kerül úgy, hogy az ünnepnapon nem kell munkát végeznie.

Órabéres foglalkoztatás esetén a ledolgozott munkaórákon felül még a munkaszüneti napra is megkapja a munkavállaló a távolléti díjat. A távolléti díj minimum az alapbérrel megegyező összeg, de ha a munkavállaló több műszakba jár dolgozni, ez az összeg magasabb.

A számítás a 2022 decemberi bruttó 581.900 forintos átlagkeresetet alapul véve készült.

vissza