VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

300 millió forinttal emelték a tao-keretet

2023.05.22.

300 millió forinttal emelték a tao-keretet

A péntek este érvénybe lépett kormányrendelet-módosítás értelmében 124,9 milliárdról 125,2 milliárd forintra emelkedett a sporttámogatásra fordítható éves társaságiadó (tao)-keret.

Az összegből a hat látvány csapatsportág mellett újra részesülhet a MOB is, így idén lehívhatja a sportfejlesztési programjának megvalósításához szükséges 167 millió forintot, jövőre pedig, a párizsi olimpiára való felkészüléshez 300 millió forint állami támogatásban részesül.

Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár a Magyar Olimpiai Bizottság szombati éves rendes közgyűlésénbeszédében hangsúlyozta, hogy az államtikárság az elmúlt egy évben jól együtt tudott működni a Magyar Olimpiai Bizottsággal. A közösen elért eredmények között említette többek között, hogy a 16 kiemelt sportág támogatási rendszerét átalakították, és januártól már 45 sportágat szólítottak meg. Átalakították a Kiemelt Edzői Programot, és elindították a Nevelőedzői Programot is, valamint megreformálták a Gerevich Ösztöndíj Programot, és céljuk a magyar sportdiplomácia erősítése is.

Gyulay Zsolt, a MOB első embere az elnöki beszámolóban kiemelte, hogy a következő másfél évben hat multisport rendezvényen vesznek részt a magyar sportolók. Gratulált az úszóknak, akik már kilenc olimpiai szintes időeredményt értek el, és hozzátette, hogy nagy létszámú csapattal szeretnének részt venni a párizsi játékokon. Bejelentette még, hogy a MOB az év végén a Testnevelési és Sporttudományi Egyetem egyik önálló épületébe költözik. Beszámolt arról is, hogy idén Csanádi Árpád-évet tartanak a 100 éve született kiváló sportvezető emlékére, valamint hogy megújult a bizottság honlapja, a kivezetett Magyarock márkáról a Team Hungaryre váltottak, a NOB-tagságra pedig Fürjes Balázst javasolják.

A felügyelő bizottság elnökének, Dávid Imrének a beszámolója szerint szabálytalanságot követett el a MOB korábbi vezetése a Magyarock márka bevezetése során. Amint elhangzott, Vékássy Bálint korábbi főtitkár az elnökség előzetes jóváhagyása nélkül döntött a kérdésben, pedig az alapszabály szerint 50 milliónál nagyobb költségvállalás esetében ehhez a testület jóváhagyása kellett volna. A jelenlegi MOB-vezetés áprilistól kivezette a Magyarock márkát, amelyre az előző menedzsment 267 millió forintot költött, és visszatért a Team Hungary brandhez.

(MTI)

vissza