VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

30 év alatti anyák kedvezménye: kérdések és válaszok

2023.01.06.

30 év alatti anyák kedvezménye: kérdések és válaszok

A legfontosabb tudnivalókat a 30 év alatti anyák kedvezményéről szóló 596/2022. (XII. 28.) Korm. rendelet alapján a NAV szakértői foglalták össze.

1. Igénybe veheti-e a 30 év alatti anyák kedvezményét az a 27 éves nő, akinek a várandóssága már 2022-ben elérte a 91. napot, a gyermeke 2023-ban fog megszületni?

A 30 év alatti anyák kedvezményét az a 25. életévét betöltött fiatal anya veheti igénybe, aki 2022. december 31-e után, de legkésőbb a 30. életéve betöltését megelőző napon magzata, vér szerinti gyermeke vagy örökbe fogadott gyermeke után családi kedvezményre lesz jogosult, vagyis 2023-ban gyermeket vállal.

A várandós nő a magzat fogantatásának 91. napjától a gyermek megszületéséig jogosult a családi kedvezményre. A gyermeke megszületését követően pedig azért válik családi kedvezményre jogosulttá, mert a gyermek után családi pótlékra lesz jogosult.

Mivel a 27 éves anya a 2023-ban megszülető gyermeke után 2022. december 31-ét követően családi kedvezményre lesz jogosult, így igénybe veheti a 30 év alatti anyák kedvezményét.

2. Milyen időszakra érvényesítheti a kedvezményt az a nő, akinek a második gyermeke 2023 áprilisában fog megszületni, de augusztus 12-én betölti a 30. életévét?

A 30 év alatti anyák kedvezményét az a 25. életévét betöltött fiatal anya veheti igénybe, aki 2022. december 31-e után, de legkésőbb a 30. életéve betöltését megelőző napon magzata, vér szerinti gyermeke vagy örökbe fogadott gyermeke után családi kedvezményre lesz jogosult.

A fiatal anya a kedvezményt a jogosultsági hónapokban érvényesítheti, vagyis azokban a hónapokban, amikor jogosult családi kedvezményre. Ha a fiatal anya az év során betölti a 30. életévét, utoljára még december hónapban érvényesítheti a kedvezményt, ha decemberben jogosult a családi kedvezményre.

Így az az anya, akinek 2023 áprilisában megszületik a második gyermeke és augusztus 12- én 30 éves lesz, 2023. áprilistól veheti igénybe a kedvezményt és utoljára 2023. december hónapjában érvényesítheti azt.

3. Jogosult-e a kedvezményre az a nő, aki az első gyermekével várandós, a gyermeke 2023. április végén fog megszületni, de 2023. március 2-án betölti a 30. életévét?

A 30 év alatti anyák kedvezményét az a 25. életévét betöltött fiatal anya veheti igénybe, aki 2022. december 31-e után, de legkésőbb a 30. életéve betöltését megelőző napon magzata, vér szerinti gyermeke vagy örökbe fogadott gyermeke után családi kedvezményre lesz jogosult.

Miután az anya várandóssága 2022. december 31-e előtt érte el a 91. napot és a gyermek az anya 30. életéve betöltését követően születik meg, ezért nem veheti igénybe a 30 év alatti anyák kedvezményét.

4. Érvényesítheti-e a kedvezményt az a nő, aki 28 éves és két gyermeke van, akik után jogosult a családi kedvezményre?

Nem, mert a 30 év alatti anyák kedvezményét az veheti igénybe, aki 2022. december 31-e után, de legkésőbb a 30. életéve betöltését megelőző napon magzata, vér szerinti gyermeke vagy örökbe fogadott gyermeke után családi kedvezményre lesz jogosult, vagyis 2023-ban gyermeket vállal.

Az anya családi kedvezményt és családi járulékkedvezményt érvényesíthet az összevont adóalapba tartozó jövedelme (például munkabére) után. Ha azonban a 30. életéve betöltése előtt újabb gyermeket vállal, akkor igénybe veheti a 30 év alatti anyák kedvezményét is.

5. Milyen jövedelmek csökkenthetők a 30 év alatti anyák kedvezményével? A csecsemőgondozási díj és a gyermekgondozási díj után is érvényesíthető?

A 30 év alatti anya igénybe veheti ezt a kedvezményt a munkabére vagy más, nem önálló tevékenységből származó jövedelmei (például társaság vezető tisztségviselői feladatainak ellátásáért kapott díjazás, társaság tagjaként végzett személyes közreműködés díjazása) után. A kedvezmény érvényesíthető az adóköteles társadalombiztosítási ellátásokból, így például a csecsemőgondozási díjból vagy a gyermekgondozási díjból is.

Ha egyéni vállalkozóként végez tevékenységet, akkor a vállalkozói kivét vagy az átalányban megállapított jövedelem csökkenthető ezzel a kedvezménnyel, ha mezőgazdasági őstermelőként tevékenykedik, akkor az őstermelői jövedelméből érvényesítheti azt.

Ha pedig megbízási szerződés vagy felhasználási szerződés alapján szerez kifizetőtől jövedelmet, akkor e jövedelmeiből veheti igénybe a kedvezményt. A kedvezmény érvényesítésének van egy felső korlátja, annak összege jogosultsági hónaponként nem haladhatja meg 2023-ban a KSH által 2022. július hónapra vonatkozóan közzétett bruttó átlagkereset összegét, vagyis 499 952 forintot.

6. Kérnie kell-e a 30 év alatti anyák kedvezmény évközi érvényesítését a munkáltatójától annak a fiatal anyának, aki jogosult a kedvezményre?

Igen, a 30 év alatti anyák kedvezményére jogosult fiatal anyának adóelőleg-nyilatkozatot kell tennie a munkáltató felé ahhoz, hogy az a kedvezményt a havi béréből érvényesíteni tudja. Az adóelőleg-nyilatkozat megtehető online, ehhez ügyfélkapun keresztül be kell lépni az ONYA felületre. Az így kitöltött nyilatkozatot a NAV juttatja el az abban megjelölt munkáltató, kifizető részére, azzal a fiatal anyának további teendője nincs.

A nyilatkozat papír alapon is kitölthető és átadható a munkáltatónak, azt a NAV honlapjáról lehet letölteni. Az adóelőleg-nyilatkozatokról részletesebb információk találhatók ezen a linken.

7. Kell-e újabb adóelőleg-nyilatkozatot tennie a munkáltató felé annak a fiatal anyának, aki év elején várandósként jogosult a 30 év alatti anyák kedvezményére, majd a gyermek 2023 márciusában megszületik?

Igen, a fiatal anyának új nyilatkozatot kell tennie, ha a munkáltatónak korábban átadott adóelőleg-nyilatkozatban közölt adatok változnak. Ha a gyermek megszületik, akkor a fiatal anya a gyermek után családi pótlékra válik jogosulttá, ezért új nyilatkozatot kell kitöltenie, amiben szerepeltetnie kell a gyermek nevét és adóazonosító jelét is, továbbá azt, hogy a kedvezményre 2022. december 31. után született gyermekre jogosult.

NAV

 

 

vissza