VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

11 pontos akciótervvel és új hitelprogramokkal kerülné el a kormány recessziót

2022.12.08.

11 pontos akciótervvel és új hitelprogramokkal kerülné el a kormány recessziót

„Hosszú távon új gazdaságstratégiai modellre van szükség.”

A kormány 11 pontos akciótervének intézkedései és az új hitelprogramok (gyármentő garancia- és hitelprogram) biztosíthatják a recesszió elkerülését Magyarországon a teljes foglalkoztatottság megőrzése és a családok megvédése mellett; hosszú távon azonban új gazdaságstratégiai modellre is szükség van – hangsúlyozta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. fennállásának 30. évfordulója alkalmából tartott rendezvényen.

Nagy Márton a szerdai rendezvényen azt mondta: nehéz év lesz a következő Európa meghatározó országainak: a német, az olasz és a svéd gazdaság is recesszióba kerül, Magyarországon ugyanakkor lassulás lesz, gazdasági visszaesés nem. Az idei 4,5–5 százalék közötti GDP-növekedést 2023-ban 1–1,5 százalékos növekedés követheti, a jövő évi átlagos infláció pedig ugyan 15 százalékos lehet, de decemberre az ütem 7-8 százalék közelébe lassulhat.

Az akcióterv 11 pontja:
1. az energiaintenzív kkv-k támogatása,
2. a Széchenyi Kártya program folytatása,
3. a gyármentő program,
4. a kamatstop kiterjesztése,
5. a nemzeti tőkeholding létrehozása,
6. az agrárvállakozások hitelmoratóriuma,
7. a turisztikai akcióterv,
8. a lakossági és kisvállalati rezsicsökkentés,
9. az élelmiszerárstop és
10. a lakossági kamatstop fenntartása, valamint
11. a diákhitel kamatstop.

Ez védelmi vonalat alakít ki, és nem engedi a recessziót, valamint a hitelezés kiszáradását sem – hangsúlyozta a miniszter.

A kormány a fejlesztési bankok korábbinál aktívabb közreműködését rendeli el – jelentette be Nagy Márton. Az EXIM-nél és az MFB-nél egyaránt 100 milliárdos tőkeemelést hajtanak végre, ezek új hitelprogramokat szolgálnak; az EXIM tőkeemelése 500–600 milliárd forint értékű új hitelprogramot jelent majd 5 százalékos forintkamat és 3,5 százalékos eurókamat mellett, maximum 8 évig.

Hosszú távon új gazdaságstratégiai modellre van szükség, a geopolitikai feszültségek, az energiaválság ugyanis Magyarország számára olyan kihívást hordoz, amire egy új modell adhat megoldást – mondta Nagy Márton, hozzátéve, hogy a gazdaság tőkevonzó képességeinek erősítését és a hazai ipar és kkv-szektor segítését tűzték ki. Új globális közvetlen külföldi tőkebefektetés (FDI) stratégiát választanak a nemzetközi cégek, ezért a tőkéért harcolni kell, a bevonzás mellett a megtartásra is figyelni kell. A miniszter szerint fontos a hazai szektorok védelme, az élelmiszeripar, a vegyipar, a gyógyszergyártás, az építőipari alapanyaggyártás segítése, és nagyobb figyelmet kap a biztosítási piac is. (MTI)

 

vissza