VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

„Nincs pardon a trükközésre ezekben a nehéz időkben”

2023.04.24.

„Nincs pardon a trükközésre ezekben a nehéz időkben”

Maradnak az árstopok, jön a kötelező bolti akció, ingyenes lesz az öntözés, gázár-kedvezményt kapnak a mikrovállalkozások – hangzott el az április 20-i Kormányinfón.

Maradnak az árstopok, ingyenes lesz az öntözés

Június 30-ig meghosszabbította a kormány az árstopokat – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely közölte azt is, idén ingyenes lesz a mezőgazdasági öntözés.

Gázárkedvezmény mikrovállalkozásoknak

A kormány döntött arról, hogy a mikrovállalkozások számára az átlagfogyasztás felett 165 forintról 70 forintra csökkenti a kilowattóránkénti áramárat. A korábban egyetemes szolgáltatásra jogosult mikrovállalkozások esetében az átlagfogyasztásig eddig is kedvezményes tarifát érvényesített a kormány, azonban e felett 165 forintot fizettek ezek a cégek kilowattóránként. Ezt most – a lakossági piaci árral megegyezően – 70 forint/kilowattórára csökkentik.

A csökkentés a legfeljebb 10 főt foglalkoztató és legfeljebb 2 millió euró árbevételű mikrovállalkozások számára komoly segítséget jelent, az intézkedés a gazdaság működését, a kisvállalkozások nyereségességét jelentős mértékben elősegíti – hangsúlyozta Gulyás. (MTI)

Kötelező akciók

A kormány az árak letörése érdekében új eszközt vezet be legkésőbb július 1-jétől: akciók meghirdetésére fogja kötelezni a jelentős árbevétellel rendelkező élelmiszer-kereskedelmi láncokat – tájékoztatott a kormányszóvivő. Szentkirályi Alexandra elmondta: az alapvető élelmiszereket 20 kategóriába sorolják, ilyen lehet például a baromfihús, a sajt vagy a kenyér, a péksütemény, a zöldség, a gyümölcs és a felvágott. Az érintett kereskedelmi egységeknek valamennyi kategóriában egy-egy szabadon választott terméket kell az akciót megelőző 30 napban tapasztalt legalacsonyabb árnál legalább tíz százalékkal olcsóbban kínálni.

Az akciókra hetente kell kijelölni a termékeket. Az akció nem vonatkozhat árstopos termékre. Az intézkedés várhatóan a jelentős árbevétellel rendelkező élelmiszerláncokat érinti majd, a legkisebb boltokra nem vonatkozik. A részletszabályok kidolgozása folyamatban van, a tervek szerint az intézkedés legkésőbb július 1-jén lép életbe. „Nem cél, hogy az élelmiszerláncok éppen ezekben az időkben érjék el történetük legnagyobb nyereségét” – magyarázta Szentkirályi.

Online árfigyelő rendszer

Legkésőbb július 1-jétől életbe lép a fogyasztóvédelem és gazdasági versenyhivatal közös online árfigyelő rendszere is, amely fokozza a versenyt és megakadályozza a túlárazást, hiszen a fogyasztók össze tudják majd hasonlítani az árakat. Az árstopok bevezetése óta több mint 6000 üzletet ellenőriztek a hatóságok és amíg marad az árstop, addig a vizsgálatok is folytatódnak országszerte, hiszen „nincs pardon a trükközésre ezekben a nehéz időkben” – szögezte le a kormányszóvivő.

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

vissza