VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

„Formálódik” a digitális euró

2023.06.29.

„Formálódik” a digitális euró

Az Európai Bizottság javaslatot terjesztett elő, amely meghatározza az euró lehetséges új digitális formájának kereteit.

A javaslat biztosítaná, hogy a polgárok és a vállalkozások – a jelenleg elérhető magánkezdeményezéseken túl, a magánüzemeltetők által fenntartott megoldásokat kiegészítve további választási lehetőséggel rendelkezzenek, amely lehetővé teszi számukra, hogy államilag működtetett, széles körben elfogadott, olcsó, biztonságos és rugalmas digitális fizetőeszközzel fizethessenek az euróövezetben. A javaslat – amennyiben azt az Európai Parlament és a Tanács elfogadja – megteremtené a digitális euró jogi keretét, végső soron azonban az Európai Központi Bank feladata lesz eldönteni, hogy kibocsátja-e a digitális eurót, és ha igen, mikor – olvasható az Európai Bizottság közleményében.

Milyen lesz a digitális euró?

A gazdaság fokozódó digitalizációjához való alkalmazkodás érdekében az Európai Központi Bank – a világ számos más központi bankjához hasonlóan – vizsgálja a készpénzt kiegészítő digitális fizetőeszköz, a digitális euró bevezetésének lehetőségét. A digitális euró a jelenlegi lehetőségek mellett európai szintű alternatív fizetési megoldást kínálna a fogyasztóknak, ami bővítené választási lehetőségeiket, és erősítené az euró nemzetközi szerepét is.

A digitális euró a jelenlegi készpénzhez hasonlóan a meglévő nemzeti és nemzetközi magánszolgáltatók által működtetett fizetési megoldások, például kártyák vagy alkalmazások mellett lenne elérhető, digitális pénztárcaként működne. A polgárok és a vállalkozások az euróövezeten belül bárhol és bármikor fizethetnének a digitális euróval.

Lényeges, hogy online és offline fizetésekhez is rendelkezésre állna, azaz a fizetések internetkapcsolat nélküli eszközök között is, egy távoli területről vagy mélygarázsból is teljesíthetők lennének. Míg az online tranzakciók ugyanolyan szintű adatvédelmet biztosítanának, mint a meglévő digitális fizetési eszközök, az offline fizetések esetében garantált lenne a magánélet és az adatok magas szintű védelme: az offline műveltek esetében a digitális fizetéshez kevesebb személyes adatot kellene megadni, mint ma a kártyás fizetéskor – ahhoz hasonlóan, mint amikor készpénzzel fizetünk vagy amikor készpénzt veszünk ki egy ATM-ből. Senki sem láthatja majd, hogy mit fizetünk digitális euróban.

A digitális eurót a bankok és más pénzforgalmi szolgáltatók bocsátanák a lakosság és a vállalkozások rendelkezésére az Unió egészében. Az alapvető digitális eurószolgáltatások ingyenesek lennének a magánszemélyek számára. A pénzügyi befogadás elősegítése érdekében a bankszámlával nem rendelkező magánszemélyek akár egy postahivatalnál vagy más közintézménynél, például egy helyi önkormányzatnál is nyithatnának és vezethetnének számlát. A számla mindenki számára könnyen használható lenne, beleértve a fogyatékossággal élő személyeket is.

A kereskedők az egész euróövezetben kötelesek lennének elfogadni a digitális eurót, kivéve azon nagyon kis kereskedőket, akik úgy döntenek, hogy nem fogadnak el digitális fizetéseket, mivel a digitális euróban történő fizetések elfogadásához szükséges új infrastruktúra kialakítása számukra aránytalanul költséges lenne.

A digitális euró szilárd alapot jelenthet a további innovációhoz is, lehetővé téve például, hogy a bankok innovatív megoldásokat kínáljanak ügyfeleiknek.

A digitális központi banki pénz széles körű rendelkezésre állása és használata az EU monetáris szuverenitása szempontjából is fontos lenne, különösen akkor, ha a világ más központi bankjai is elkezdenek digitális valutákat fejleszteni, és a fejlődő kriptovaluta-piacra is tekintettel kell lenni.

Üdvözlő szavak

Valdis Dombrovskis,az emberközpontú gazdaságért felelős ügyvezető alelnök: „Az euró egyértelmű európai sikertörténet: az erőnket, egységünket és szolidaritásunkat jelképező, megbízható globális valuta. Mivel azonban egyre többen választják a digitális fizetést, az eurónak tükröznie kell a digitális kort, és alkalmazkodnia kell ahhoz. A digitális euró nem felváltaná, hanem kiegészítené a készpénzt. A mai javaslatok azt is biztosítani fogják, hogy a készpénz továbbra is teljes mértékben rendelkezésre álljon, egyúttal lehetővé teszik az Európai Központi Bank számára, hogy idővel kidolgozza a digitális euró gyakorlati vonatkozásait. Legyen bár szó online vagy offline fizetésről, a digitális euró biztonságos, azonnali és kényelmes fizetést tenne lehetővé, amely a magánszolgáltatók által működtetett digitális fizetési lehetőségek, például kártyák és alkalmazások mellett több választási lehetőséget kínálna a fogyasztók számára. A digitális euró mindenki számára ingyenesen elérhető lenne és szigorú adatvédelmi szabályozás vonatkozna rá.”

Paolo Gentiloni gazdaságpolitikai biztos: „A digitális euró jogi keretére irányuló javaslatunkkal együtt ma intézkedéseket hozunk a készpénz társadalmunkban betöltött szerepének megőrzése érdekében is. Az európaiak hatvan százaléka fontosnak tartja, hogy fennmaradjon a készpénzes fizetési forma, de egyre több nehézség merül fel van a készpénz elfogadásával és a készpénzhez való hozzáféréssel kapcsolatban. Ezért törekszünk arra, hogy az uniós jogban rögzítsük a törvényes fizetőeszköz fogalmát annak biztosítása érdekében, hogy polgáraink továbbra is készpénzben fizethessenek az euróövezet egész területén a mindennapi tranzakciók során.”

Mairead McGuinness, a pénzügyi stabilitásért, a pénzügyi szolgáltatásokért és a tőkepiaci unióért felelős biztos: „Az euró digitális korba való átvezetése fontos európai projekt. Nincs kétségem afelől, hogy a készpénzes fizetési forma kiegészítéseként a digitális euró Unió-szerte kedvező fogadtatásra talál a polgárok és a vállalkozások körében. Ugyanakkor tisztában vagyok azzal, hogy ehhez szükség van az emberek bizalmára. A mai javaslat segít kijelölni a keretét a digitális euró mibenlétéről és a létrehozásának előnyeiről folyó eszmecserének. Egy hosszú, demokratikus folyamat kezdetén állunk, amely az Európai Parlament, a Tanács és természetesen az Európai Központi Bank szoros együttműködését igényli, és amelynek során az Európai Központi Bank dönthet majd arról, hogy bevezeti-e a digitális eurót, és ha igen, mikor”

Thierry Breton, a belső piacért felelős biztos: „A digitális euró tovább erősíti az euró nemzetközi szerepét, és új, általánosan elfogadott digitális fizetési megoldást kínál a fogyasztók és a vállalkozások számára. Új lehetőségeket teremt a gyorsabb, biztonságosabb és innovatívabb fizetések tekintetében, miközben garantálja a felhasználók magánéletének legmagasabb szintű védelmét.”

vissza