VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Munkahely-fenntartásra is igényelhető lesz a képzési támogatás

2020.03.01.

Munkahely-fenntartásra is igényelhető lesz a képzési támogatás

Reagálva a munkaerőpiac változásaira, átalakulnak a képzési támogatás szabályai. A kedvező változásoknak köszönhetően rugalmasabbá válik a támogatás igénylésének és felhasználásának folyamata, új lehetőségként pedig már munkahely-fenntartásra is igényelhető a támogatás.

Átalakulnak a Nemzeti Foglalkoztatási Alapból nyújtható képzési támogatás szabályai. A kedvező változásoknak köszönhetően rugalmasabbá válik a támogatás igénylésének és felhasználásának folyamata, és új lehetőségként már nem csupán munkahely-teremtésre, hanem munkahely-fenntartásra is igényelhető lesz a támogatás.

A képzési támogatás szabályrendszerének új alapjait a szakképzésről szóló 2019. évi LXXX. törvény és annak végrehajtásáról szóló 12/2020. (II. 7.) Korm. rendelet teremti meg, egyúttal hatályon kívül helyezve a képzési támogatás korábbi szabályozását.

A Nemzeti Foglalkoztatási Alapból finanszírozott képzési támogatás egy olyan vissza nem térítendő támogatás, amely a vállalatnál zajló külső és belső képzések finanszírozására fordítható. A támogatás mértéke az elszámolható költségek (pl. oktatók és a képzésen résztvevők személyi jellegű ráfordításai, adminisztrációs költségek, útiköltség és szállás) 50 százaléka lehet, mely egyes esetekben tovább növelhető 70 százalékig.

A támogatás maximuma a képzésben részt vevő személyenként legfeljebb 4,000 eurónak megfelelő forintösszeg, a támogatás teljes összege kedvezményezettenként és képzési programonként pedig maximum 2 millió eurónak megfelelő forintösszeget lehet.

„A korábbi és új szabályozás közötti legfőbb változás, hogy a vállalatnak lehetősége van választani a munkahely-teremtési és -fenntartási kötelezettség között. Munkahely-teremtés választása esetén a korábbi 50 fő helyett az új szabályozás alapján mindössze 25 fővel szükséges növelni az átlagos statisztikai létszámot a képzési támogatással érintett utolsó képzés befejezéséig” – mondta dr. Márkus Csaba, a Deloitte adóosztályának partnere.

Munkahely-fenntartás választása esetén vállalni kell, hogy a munkavállalók az adott szakmai területen új technológiákra felkészítő képzéseken vesznek részt, továbbá, hogy a munkavállalók létszáma nem csökken a támogatási kérelem benyújtását megelőző időszak átlagos statisztikai létszáma alá.  A vállalt létszámot (munkahely-teremtés és -fenntartás esetén is) a képzés befejezését követő 18 hónapon keresztül kötelező fenntartania a munkáltatónak.

A képzési támogatás további részletszabályai és a kapcsolódó útmutatók (pl. az új technológiák alkalmazására felkészítő képzésekkel kapcsolatos iránymutatás) kidolgozása jelenleg folyamatban van, azok az Innovációs és Technológiai Minisztérium honlapján lesznek hamarosan elérhetők.

vissza