VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Kata: fontos változásra hívja fel a figyelmet a NAV

2020.12.04.

Kata: fontos változásra hívja fel a figyelmet a NAV

2021. január 1-től egy magánszemélynek csak egy kisadózói jogviszonya lehet.

Ha 2021. január 1-jén egy magánszemélynek több kisadózói jogviszonya van, akkor – a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény (Katv.) 2021. január 1-jétől hatályos 7. § (1a) bekezdése szerint – csak a legkorábban bejelentett jogviszonya szerepelhet a NAV nyilvántartásában. A többi kisadózói jogviszonyát a NAV törli a nyilvántartásból.

A kisadózónak lehetősége van 2020. december 31-ig eldönteni, hogy melyik kisadózói jogviszonyát szeretné fenntartani. Ehhez a fenntartani kívánt kisadózói jogviszony kivételével törölnie kell a többi kisadózói jogviszonyát.

A kisadózói jogviszony törlését 2020. december 31-éig:

  • az egyéni vállalkozói nyilvántartás szerinti egyéni vállalkozó[2] a 20T101E adatlapon,
  • a vállalkozói nyilvántartásban nem szereplő egyéni vállalkozó a 20T101 adatlapon,
  • az ügyvédi iroda a 20T201 adatlapon,
  • kisadózó betéti társaság, közkereseti társaság, egyéni cég a 20T201T adatlapon

jelentheti be a NAV-hoz.

Az egyéni vállalkozói jogviszony törlése egyszerűen bejelenthető az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazás használatával.

Mire kell figyelni a kisadózói jogviszony törlésekor?

  • Az egyéni vállalkozói, és az egyéni cégben fennálló kisadózói jogviszony törlése a kata-alanyiság megszűnését eredményezi.
  • Kisadózó betéti társaság, közkereseti társaság, ügyvédi iroda esetén maradnia kell legalább egy kisadózóként bejelentett tagnak, mert különben megszűnik a vállalkozás kata-alanyisága.
  • A törlést követően fennmaradó kisadózói jogviszonyban a magánszemély főállású kisadózóvá válik 2021. január 1-jétől, kivéve, ha valamely törvényi ok miatt nem lehet főállású kisadózó (a Katv. 2. § 8. pontja alapján ilyen ok például, ha a kisadózónak emellett munkaviszonya van, vagy tanulmányokat folytat).

Ha a kisadózó vállalkozás tagja a törlés után is személyesen közreműködik a vállalkozás tevékenységében, azt kizárólag munkaviszonyban teheti meg.(A munkavállaló biztosítási jogviszonyát be kell jelenteni a ’T1041 adatlapon.)

vissza