VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Hamarosan indul az európai innovációkat támogató új Horizont Európa program!

2021.02.04.

Hamarosan indul az európai innovációkat támogató új Horizont Európa program!

Áprilistól érhető el az Európai Unió minden eddiginél nagyobb, 95,5 milliárd eurós keretösszegű Horizont Európa programja, amely már idén is jelentős forrásokkal támogatja a magyarországi kutatásokat és innovációt - mondta Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztériuma (ITM) felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára.

Áprilistól érhető el az Európai Unió minden eddiginél nagyobb, 95,5 milliárd eurós keretösszegű Horizont Európa programja, amely már idén is jelentős forrásokkal támogatja a magyarországi kutatásokat és innovációt - mondta Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztériuma (ITM) felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára.

Az MTI-nek szerdán eljuttatott közleményben az államtitkár hozzátette, a magyar vállalkozások, tudásközpontok, egyetemek és kutatóintézetek sikeres pályázati részvétele érdekében februártól gyakorlatorientált online rendezvénysorozat indul. A Horizont Európa a legnagyobb költségvetésű közvetlen irányítású uniós program, az előző hétéves ciklus Horizont 2020 (H2020) keretprogramjának szerves folytatása. A korábbi pénzügyi időszak forrásaiból a magyarországi szervezetek 1400 nyertes pályázat útján eddig mintegy 350 millió euró támogatáshoz jutottak, ami a H2020 teljes keretösszegének 0,6 százalékát teszi ki.

Bódis József a közleményben kifejtette: a kormány célja, hogy 2027-re Magyarország a közvetlenül pályázható uniós forrásokból a lakosságával arányos mértékben, 2,18 százalékkal részesedjen. Az ITM többek között ennek érdekében alakítja ki az egyetemek köré szerveződő nagy tudásközpontokat és a kiemelt témákra szakosodó nemzeti laboratóriumokat. A keretprogram prioritási területeit tükröző, a magyarországi tudományos és technológiai kiválóságot egyesítő konzorciumok jobb eséllyel indulhatnak majd a program pályázatain.

A Horizont Európa számos új elemmel bővül, ezek közül kiemelhetők a szektorokon átívelő együttműködéseket ösztönző klaszter-programok, a legfontosabb társadalmi kihívásokat célzó missziók vagy az uniós, tagállami és ipari társfinanszírozással megvalósuló stratégiai kezdeményezések. A hamarosan induló új felhívások fontos elvárásként kezelik az elnyert támogatások közvetlenül érzékelhető társadalmi vagy gazdasági hasznosságát.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) a keretprogram támogatási rendszer magyarországi koordinátoraként, komplex szolgáltatási csomagjában gyakorlatorientált online rendezvénysorozatot indít 2021. február 11-től. A webináriumokon résztvevők elsőként ismerhetik meg a legfrissebb információkat a program újdonságairól, a részvételi szabályokról, a tervezett pályázati felhívások tartalmáról. A keretprogram tematikus alprogramjaira fókuszáló események célja, hogy naprakész tájékoztatással és tanácsokkal segítsék a magyarországi szereplőket a pályázatok tervezésében, előkészítésében. Az online rendezvénysorozattal kapcsolatos bővebb információ és regisztrációs lehetőség az NKFIH honlapján érhető el.

Bódis József a közleményben hozzátette: a kutatás-fejlesztési és innovációs (KFI) ráfordítások összege évek óta folyamatosan emelkedik, 2019-ben már 703 milliárd forintot ért el. A minden eddigi értéket meghaladó tavalyelőtti forrásmennyiség több mint kétszerese a 2010-es költéseknek. Tavaly a központi költségvetésből a korábbi 133 milliárd forinthoz képest 43 milliárd forinttal több jutott innovációra és kutatás-fejlesztésre. "A kormány azon dolgozik, hogy Magyarországot a kiemelkedő teljesítményt nyújtó, jelentős innovátorok közé léptesse előre, ennek feltétele az uniós pályázati források hatékonyabb lehívása - mondta az államtitkár.

Bővebb információ itt érhető el.

Forrás: mti.hu

vissza