VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Akár 70 millió forint támogatás falusi kisbolt nyitására vagy üzemeltetésére!

2021.03.04.

Akár 70 millió forint támogatás falusi kisbolt nyitására vagy üzemeltetésére!

Elindult az előjegyzési lehetőség.
Megjelent a falusi kisboltok támogatásának részletszabályait tartalmazó rendelet a Magyar Közlönyben. A kormány célja a kistelepülések népességmegtartó erejének növelése, a falvakban élők életszínvonalának emelése és a helyi gazdaság élénkítése.

A támogatásra jogosultak:

  • az olyan gazdasági társaság, egyéni vállalkozó vagy szövetkezet részére, amely a 2 ezer fő alatti kistelepülésen kiskereskedelmi tevékenység keretében napi fogyasztási cikket értékesítő üzletet üzemeltet, és az üzlet főtevékenysége az élelmiszer jellegű bolti vegyes kereskedelem, vagy
  • az olyan már működő vagy újonnan induló gazdasági társaság, egyéni vállalkozó vagy szövetkezet részére, amely kistelepülésen kiskereskedelmi tevékenység keretében vállalja napi fogyasztási cikket értékesítő üzlet üzemeltetését, ahol ilyen üzlet nem működik.

A támogatás a következő célokra vehető igénybe:

  • az üzlet külső és belső felújítására, ideértve az épületgépészeti korszerűsítést is, bővítésére, építésére, akadálymentesítésére. Ezekben az esetekben a támogatás az elszámolható költség legfeljebb 80 százaléka, de legfeljebb 50 millió forint.
  • a kiskereskedelmi tevékenység és a támogatási kérelemben vállalt egyéb szolgáltatás folytatásához szükséges eszközök, különösen a berendezési bútorzat, melegentartó eszköz, hűtőpult, hűtő, feldolgozógép, sütő, kelesztő gép, pénztárgép, számítógép, POS terminál, illetve az elektronikai eszközökhöz kapcsolódó immateriális javak (szoftver, licencdíj) beszerzésére,
  • az üzlet és a vállalt szolgáltatás hatékony üzemeltetése érdekében indokolt képzés költségeire. Az előbbi két esetben a támogatás együttes összege az elszámolható költség legfeljebb 75 százaléka, de legfeljebb 12 millió forint.
  • az üzletnek helyet adó ingatlan adásvétele során a vételár megfizetéséhez, a vételár 50 százaléka, de legfeljebb 5 millió forint.
  • az üzletben foglalkoztatottak munkabéréhez kapcsolódó közterhek megfizetéséhez idén 2 fő, utána egy fő részére, 5 évig.

A támogatás egyik közvetett célja, hogy a létrejött üzletek valódi közösségi térként működhessenek az alapvető élelmiszerek mellett vény nélkül kapható gyógyszerek forgalmazásával is foglalkozhatnak, illetve postai szolgáltatások is elérhetőek lehetnek.

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint a támogatás forrása a Magyar Falu Program. A támogatás lebonyolító szervezete a Bethlen Gábor Alapkezelő Közhasznú Nonprofit Zrt., amely bevonja az ügyintézésbe a Széchenyi Programiroda Tanácsadó és Szolgáltató Nonprofit Kft.-t. A programra a kormány 45 milliárd forintot biztosít.

A Magyar Falu Program új pilléreként a 2000 lélekszám alatti településeken működő, újonnan nyíló, vagy újranyitó kisboltok akár 60-70 millió forint támogatásban is részesülhetnek.

március 1-én hatályba lépő jogszabály részletesen foglalkozik az igénylés technikai lebonyolításával is.

A rendelkezés részletei itt érhetők el.

A miniszterelnökségi közlemény szerint megnyílt a lehetőség arra, hogy a falusi kisboltok támogatása iránt érdeklődő potenciális kedvezményezettek egy előjegyzési űrlap kitöltésével jelezzék előzetes igényüket a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. honlapján (www.bgazrt.hu). 

A Miniszterelnökség arra bíztat mindenkit, hogy regisztráljon, ez ugyanis nem jár a kérelem benyújtási kötelezettségével, pusztán meggyorsítja az információáramlást és lehetővé teszi a célzott tájékoztatást. A lebonyolításért felelős Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. honlapján már elérhető továbbá egy tájékoztató és egy gyakori kérdéseket tartalmazó összefoglaló is, amely segíti a kisboltok támogatási lehetőségeinek megismerését, valamint megfogalmazza a kedvezményezettekkel szembeni elvárásokat - áll a kommünikében.

Forrás: MTI


vissza