voszborsod

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége közleménye

2018.09.03.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége közleménye

Budapest, 2018. szeptember 3., hétfő (OS) - Boltzár helyett fejlődést és értékarányos kompenzációt!

A VOSZ továbbra is a leghatározottabban ellenzi a vasárnapi boltzár bevezetését, mert az munkaadónak, munkavállalónak és a magyar gazdaságnak is csak a kárára válna! Ezzel szemben továbbra is szükség van a kereskedelem piaci fejlesztésére és az ott dolgozók fokozottabb megbecsülésére.


A vasárnapi boltzár eltörléséről szóló, 2016. évi XXIII. sz. törvény visszaadta a vállalkozóknak a szabad kereskedés jogát és biztosította a lakosságnak a vasárnapi (vásárnapi!) vásárlás lehetőségét. VOSZ értetlenül áll a mai napon megjelent hír előtt, miszerint a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) ismét felvetette a vasárnapi boltzár elrendelésének napirendre tűzését, amellyel – úgymond – a kritikus munkaerőhiányt orvosolnák.


A VOSZ álláspontja a bolti kiskereskedelem korlátozásával kapcsolatban továbbra sem változott: egy ilyen lépés jelentős bevételektől fosztaná meg az államkasszát (adók, járulékok) és a kereskedelmi vállalkozásokat is (pl. határmenti bevásárlóturizmus), nem is beszélve azokról a magyar mikro- és kisvállalkozásokról, amelyek a hipermarketek bevásárló utcáin tevékenykednek. A korlátozás hátrányosan érintené a több, mint félmilliós kereskedelmi munkavállalói réteg legalább 5-6%-át és családjaikat – több tízezer embert -, akik munkabér-csökkenést kellene elszenvedjenek, elesve a vasárnapi pótlékoktól is. Mindezt abban a helyzetben, amikor végre megindult a szektorban a bérszínvonal emelkedése és amikor ezt a pluszjövedelmet az érintett családok – a karácsonyi bevásárló szezon közeledtével – realizálhatnák! Mindeközben a lakosság igényei, bevásárlási szokásai nem változtak, tehát idén is erős őszi-téli szezon várható a bolti kiskereskedelemben, amelynek támogatásán és nem korlátozásán, akadályozásán kellene közösen gondolkodni!


A VOSZ továbbra is kiáll a bolti kiskereskedelemben dolgozók vasárnapi munkavégzésének értékarányos elismerése mellett, ezért – a LIGA és MASZSZ szakszervezetekkel közösen kidolgozott, 2016. május 5-i ajánlás szerint – megalapozott tárgyalásokat követően lehetségesnek tartja a vasárnapi bérpótlék emelését. Emellett figyelembe kell venni egyéb munkavállalói szempontokat is, így a vasárnapi munkavégzés elrendelésének korlátozását egyes munkavállalói csoportok (pl. a családos, gyermeket nevelő dolgozók) igényeit.


VOSZ

a-vallalkozok-es-munkaltatok-orszagos-szovetseg-kozlemenye.pdf

vissza