VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

A legkedvezőbb adófajta kiválasztásában segít a PM kiva-kalkulátora

2020.11.16.

A legkedvezőbb adófajta kiválasztásában segít a PM kiva-kalkulátora

Jövőre még kedvezőbbé válik a kisvállalati adó (kiva), mértéke 11 százalékra csökken, választási értékhatára a triplájára nő, a Pénzügyminisztérium kiva-kalkulátorral segíti az adózási forma választását.

A kiva választásával az áttérésre jogosult, foglalkoztatottal rendelkező cégek több mint a 70-80 százaléka, több tízezer vállalkozás jobban járna a tárca szakértőinek elemzése szerint.

Az adótanácsadók többsége új adóügyi sikersztoriként reklámozza ügyfeleinél a kivát, amellyel számításaik szerint több mint harmadával csökkenthető a foglalkoztatás adóterhe”.

Szerinte szinte biztos, hogy a kiva a legjobb választás ott, ahol a cégvezető már most látja, hogy a bértömeg nagyobb lesz a nyereségénél, vagy a cég növekedésre fordítja vissza a nyereségét.

A döntést segítő kiva-kalkulátorral 10 perc alatt kiszámítható, hogy a cégnek érdemes-e az Európai Unió legversenyképesebb adófajtáját, a kivát választani.

A társasági adónál jóval egyszerűbb kiva szerint adózók száma október 30-án csaknem 53 ezer volt.

A kivások táborát jövőre nemcsak az adó mértékének 12-ről 11 százalékra csökkentése bővítheti, hanem az a még kihirdetés előtt álló pénzügyminisztériumi javaslat is, amely a kiva választásának bevételi (és mérlegfőösszeg) értékhatárát egymilliárdról hárommilliárd forintra emeli, illetve a kiva körben maradás árbevételi plafonját, 3 milliárdról 6 milliárd forintra emeli.

A 11 százalékos kiva kiváltja a 9 százalékos társasági adót, a 15,5 százalékos szociális hozzájárulási adót és az 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulást is, egyben adózatlanul hagyja a cégnél maradó nyereséget.

Ezek a sajátosságok teszik a kivát az EU legversenyképesebb adófajtájává, amely beruházásra és foglalkoztatásra ösztönöz.

A kiva választását a jelentős bérköltséggel rendelkező cégeknek, amilyenek többek között az informatikai, mérnöki, tanácsadási, oktatási, egészségügyi ágazat szereplői, illetve a nyereségüket visszaforgató, növekedni képes vállalkozásoknak érdemes megfontolni.

A kiva-kalkulátor az alábbi linken érhető el: https://kormany.hu/penzugyminiszterium/kiva-kalkulator (MTI)

vissza