VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

A cafeteria-juttatások zömét jövőre is a SZÉP-kártyán keresztül fizethetik ki

2020.12.21.

A cafeteria-juttatások zömét jövőre is a SZÉP-kártyán keresztül fizethetik ki

Bár a cafeteria-szabályok nem változnak, a szociális hozzájárulási adónak a járványhelyzet miatti időleges elengedése, valamint hosszabb távon is csökkentett mértéke miatt 2021-ben összességében némileg magasabbak lesznek a kifizetett cafeteria-juttatások, mint idén.

A Széchenyi Pihenőkártya (SZÉP-kártya) az adóelőnye miatt várhatóan jövőre is kiugró népszerűségnek örvend majd, és a készpénzbeli juttatás második helyét sem veszi át más cafeteria-elem – jelzi előre a BDO Magyarország alábbi elemzése.

Az idei év egyértelműen a SZÉP-kártya éve volt: a BDO cafeteria-tanácsadási szolgáltatását igénybe vevő vállalatok majdnem 700 dolgozója a cafeteria juttatások értékének 80 százalékát valamelyik SZÉP-kártya alszámlájára igényelte. Ennek oka, hogy a SZÉP-kártya a legnépszerűbb cafeteria-elemek közül tavaly óta egyedüliként tarthatta meg kedvezményes adózását (mindössze 15% SZJA és 15,5% szociális hozzájárulás terheli).

A pihenőkártya népszerűségét ráadásul jelentősen tovább fokozta, hogy a járványhelyzetben hozott tavaszi intézkedések nyomán egészen 2021 június 30-ig nem kell szociális hozzájárulást fizetni a juttatás után, miközben az összesített keretösszeget eddig a határidőig évi 450 ezer forintról 800 ezer forintra emelték.

„Mivel az extrakedvezmények a jövő év első felében is fennmaradnak, a SZÉP-kártya várhatóan 2021-ben is megtartja domináns szerepét a cafeteria-juttatások között. A keresletet csupán az csökkentheti e juttatás iránt, hogy az időszakos (és jelenleg is tartó) lezárások miatt számos munkavállaló kártyáján jelentős fel nem használt összeg maradt az év végére, amit a munkavállalók egy része nem kíván majd tovább növelni.”

A BDO statisztikáiban a 80 százalékot képviselő SZÉP-kártya mögött a második legnépszerűbb elem a készpénzbeli megváltás volt. Ez a juttatások értékének 15 százalékát jelentette, ami a tavalyi 40 százalékhoz képest jelentős csökkenést jelent. Az önkéntes egészség, illetve nyugdíjpénztár mindösszesen 2,5 százalékán osztozik. Az adómentes juttatások 1,5 százalékán a bölcsőde/óvodai szolgáltatás, illetve a kulturális szolgáltatás osztozik. A maradék 1 százalékon az ajándékkártya és a helyközi bérlet támogatása szerepel.

„Arra számítunk, hogy a készpénzes juttatás a jövő évben kissé visszaerősíti majd a pozícióit. Főként az alacsonyabb keresetű munkavállalók lehetnek azok, akik a már felhalmozott üdülési juttatással szemben a hétköznapi kiadásokat támogató, azonnal és szabadon elkölthető elemeket fogják preferálni, akár alacsonyabb összegű juttatás formájában is” – tette hozzá a BDO Magyarország szakértője.

Az adómentes juttatások között az óvodai-bölcsödei térítés, valamint a kulturális és sportbelépők mellett új elemként jelent meg a távmunkát végző munkavállalók igazolás nélkül adható térítése. Az adóév első napján érvényes havi minimálbér 10 százalékáig elszámolható tétel várhatóan a vírushelyzet lezárását követően is választható marad, miközben a kulturális és sportrendezvények belépőire vonatkozó, de jelenleg érhető módon teljesen háttérbe szorult igény is érezhetően megnőhet a járvány lefutását követően.

A bérként adózó, de adókedvezményre jogosító juttatások közül a koronavírus-járvány miatt újra fókuszba kerülhetnek az egészség- és önsegélyező pénztárak, illetve az egészségbiztosítások is.

Noha a SZÉP-kártyán és a készpénzes juttatáson kívül csupán néhány százalékot tesz ki a többi juttatás összértéke, a BDO tapasztalatai cégek többsége a jövőben is igyekszik széles palettát nyújtani cafeteria-rendszerében. Számukra a-rendszer egy motivációs eszköz, amely a munkavállalók felé azt mutatja, hogy a jövőben sem kívánják korlátozni munkavállalóik választási lehetőségeit.

vissza